Європейський економічний сенат як інструмент прогресу

Share Button

Знакова подія для України сталася на черговій зустрічі Європейського економічного сенату (EES), що відбулась у листопаді в Берліні. Ця поважна інституція, покликана виражати і обстоювати інтереси європейського бізнесу, прийняла до свого складу нових членів

Зокрема, почесний Сертифікат сенатора отримав народний депутат, голова підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами парламентського комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, президент Федерації роботодавців агропромислового комплексу та продовольства України Сергій ТРИГУБЕНКО

Європейський економічний сенат – впливова неурядова організація, яка об’єднує провідних економістів, політиків, науковців, топ-менеджерів. Головними засадами її діяльності є прозорість та об’єктивність, тож сенаторами можуть стати виключно відомі особистості, що мають високий рівень економічної компетенції, авторитет в суспільстві та, по суті, виступають посередниками між політиками і бізнес-спільнотою.

Члени Європейського економічного сенату сповідують «культуру відповідальності та культуру довіри», повною мірою усвідомлюючи свій обов’язок перед державою та суспільством.

Загалом діяльність EES регулюється власним кодексом, згідно з яким сенатори у своїй діяльності дотримуються таких принципів:

1) поважають людську гідність та індивідуальність;

2) виступають за порядність, правду та правосуддя;

3) прагнуть приймати прозорі й справедливі рішення;

4) переконані, що відповідальність перед державою і суспільством є важливою основою життя кожного свідомого громадянина;

5) вирішують суперечності виключно через відкритий діалог.

Тож, керуючись цими принципами, члени EES активно сприяють захисту інтересів бізнесу і трудящих, розвиткові інститутів ринкової економіки, підтримують позитивний імідж підприємців.

Європейський економічний сенат завжди відкритий для авторитетних особистостей, які поділяють його цінності. І представництво України в цій організації означає нові можливості для обміну досвідом та налагодження зв’язків з діловими і політичними колами Європейського співтовариства.

EES постійно працює над актуальними проблемами економічної політики, пропонує оптимальні рішення і пропозиції. Це компетентний і шанований партнер європейського політикуму, метою якого є формування успішного майбутнього об’єднаної Європи.

Щорічно Європейський Сенат проводить 13-15 зустрічей, які проходять у формі дискусій та консультацій з питань, що мають стратегічне значення для всієї Європи.

Крім того, окремі секції EES проводять додаткові зустрічі та консультації в країнах, де вони створені. У Києві така зустріч пройшла 22 листопада. В ній, крім мене, взяли участь президент EES Інго Фрідріх, сенатор від Словаччини Даніель Берсел, політики, експерти. Як відзначалось на зустрічі, нині Україна рухається у правильному напрямку, успішно вибудовуючи партнерські відносини з Європейським співтовариством. Інго Фрідріх побажав Україні якомога швидше провести необхідні реформи і зауважив, що наша країна поступово перетворюється на важливого економічного партнера Європи.

Наступна зустріч сенаторів відбудеться у червні наступного року в Люксембурзі.

Україна має зміцнювати свій імідж відкритої країни. І важлива місія в цьому лежить на громадських та професійних об’єднаннях України, які мають ініціювати та активізувати діалог з неурядовими організаціями країн ЄС.

Номінально представництво України у Європейському економічному сенаті — це і ще одна можливість представляти як в цілому економічні інтереси України у Європі, так і конкретні проекти, перш за все інфраструктурні, в яких може бути зацікавлена як Україна, так і європейські країни. Більше того, членство у Сенаті гарантує Україні постійну експертну підтримку та консультації щодо реалізації реформ. Це в першу чергу розвиток співпраці, який дозволить отримувати фахову допомогу від країн Європейської Співдружності та просувати наші реформи.

EES відкриває дорогу до прямого контакту з передовими європейськими технологіями, досвідом, напрацюваннями у законодавстві. Тож присутність у цій інституції представників від України матиме позитивний вплив на просування українських реформ.

З одного боку, це велика честь — брати участь у роботі Європейського економічного сенату, з іншого боку – велика відповідальність, оскільки представляю на такому високому рівні свою країну. Безумовно, для мене це не пересічна подія, а, напевно, один з головних кроків у цьому році на шляху до подальшого просування комплексних економічних реформ в Україні і в агропромисловому секторі зокрема. Адже саме ця галузь економіки, попри всі негаразди, виступає лідером експортних позицій нашої держави, і проблеми, які сьогодні мають місце в агросфері, мені добре відомі.

Докладатиму максимум зусиль для розширення партнерських зв’язків між українськими фермерами та їхніми європейськими колегами для залучення іноземних інвестицій і сучасних технологій, а також для захисту інтересів агропромислового комплексу України. Тепер це стало можливим в тому числі й завдяки інструментам, які надає Європейський економічний сенат, що сприятиме конструктивному діалогу з владою як нашої держави, так і європейських країн.

Досить часто профільні об’єднання підприємців нарікають на бездіяльність державних органів. Як показує практика, замість спрощення бюрократичних процедур та удосконалення законодавчої бази за кращими європейськими зразками, чиновники тільки те і роблять, що створюють всілякі робочі групи, які не дають жодного ефекту. На противагу таким органам Європейський економічний сенат здійснює дієву комунікацію з бізнесом та владою з метою сприяти розвитку різних галузей промисловості (важка, легка, харчова, ІТ, енергетична).

Сенат, якщо пояснити простою мовою, – це фактично «виконавчий орган», який втілює на практиці законодавчі ініціативи Європейського парламенту та реалізовує стратегічні плани Європейської комісії.

Таким чином, маючи у цій впливовій інституції представництво власних інтересів, ми отримуємо не лише дороговказ до Європи, але й реальну можливість самим брати участь у тих процесах, які відбуваються в Європейському Співтоваристві.

Коментарі

kazmetal l.com