Убезпечення економіки від адміністративно-податкового колапсу

Share Button

Зранку редакційний АПОЛІТОЛОГ, відкривши календар на смартфоні, згадав, що сьогодні виповнилось 20 років з моменту започаткування спрощеної системи оподаткування у вигляді фіксованого податку для ФОП, ініційоване Спілкою орендарів і підприємців України.

Підприємницькому загалу та громадським активістам кінця 90-х років відомі тотальні «маски-шоу» та прагнення влади обкласти податками суб’єктів торгівлі непомірною вартістю торгового патенту.

Півтора року колегіальні органи управління Спілки та її президент Віктор Хмільовський у постійних переговорах з головою Верховної Ради того періоду – Олександром Морозом, Державною податковою адміністрацією, очолюваною на той час Миколою Азаровим, за участі Профспілки працівників торгівлі та громадського харчування (голова – Тетяна Ясько) та лідерів регіональних організацій роботодавців торгівлі боролися проти прийняття законопроекту «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» в редакції Державної податкової адміністрації .

Саме 23 лютого 1998 року цей законопроект доповідав заступник Азарова – Олексій Шитря в сесійній залі Верховної Ради України.

І саме тоді, завдяки вмілим консультаціям Віктора Хмільовського з депутатами в кулуарах за участю Олександра Мороза, народним депутатом Олексієм Шеховцовим (СПУ) була внесена пропозиція щодо опрацювання проекту Закону «Про внесення змін та доповнень до Декрету Кабінету Міністрів України  «Про оподаткування доходів фізичних осіб»».

Основним моментом у цих змінах був саме фіксований податок для підприємців на ринках.

Знову ж таки СОПУ та Асоціація роботодавців торгівлі та комерційної сфери економіки України (до речі, Віктор Хмільовський був і лишається її почесним президентом) були головними співавторами цього законопроекту від підприємницької громади.

І така маленька деталь – урядова сторона пропонувала у законопроекті передбачити обов’язковість щорічного узгодження розміру фіксованого податку із Спілкою орендарів і підприємців України.

Чому так не сталося, пояснює Редакційному АПОЛІТОЛОГУ президент СОПУ Віктор Хмільовський:

«Я, як керівник організації, якоюсь мірою побоявся брати на себе і на свою організацію таку велику відповідальність. Проте закон був прийнятий і «маски-шоу» припинилися, а на ринках виникла інша проблема для підприємців – це стосунки з власниками ринків щодо оренди торгових місць», – розповідає  Віктор Хмільовський.

Ватро зазначити, що з кінця квітня 1998 року, коли Держкомпідприємництво України очолила Олександра Кужель, розпочалися реальні дії з запровадження спрощеної системи оподаткування, що і завершилося Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування та бухгалтерського обліку».

«Подальше тотальне запровадження спрощеної системи оподаткування позбавило б економіку України від нерентабельного бізнесу, та мінімум на 50 позицій поліпшило б присутність України в рейтингу Doing Business», – зазначає президент СОПУ.

На його думку, треба буде також тотально запровадити і облік руху товарів  та його реалізації з високим рівнем контролю за обігом готівки.

Отже, СОПУ та я, редакційний АПОЛІТОЛОГ, висловлюємо вдячність Олександрі Кужель за убезпечення економіки України від адміністративно-податкового колапсу.

Коментарі

kazmetal l.com