На службі роботодавцям

Share Button

У цій «Колонці редактора» ми відійдемо від нашого традиційного стилю викладення матеріалу із різних причин. 1 грудня цього року журнал відзначив свою 14-ту річницю.

Відверто кажучи, ми й самі не очікували, що видання житиме стільки років, високо несучи свою благородну соціальну місію, торуючи національному підприємництву, українським роботодавцям інформаційний шлях до розвитку. Закликаючи до розвитку та єднання з однією метою: з метою розбудови потужної економіки; з метою створення гідних умов праці для найманих працівників; з метою забезпечення високих стандартів соціального захисту та обслуговування незахищених верств населення; і нарешті, з метою сприяння нашим громадянам просто жити достойним життям: працювати, творити, любити, тішитись своїми дітьми та внуками і не турбуватися за свою старість.

Ні, шановні, просимо не сприймати наше рішення започаткувати журнал як заздалегідь детально продуманий медіа проект. Зовсім ні.

Як не дивно, розуміння його необхідності, як носія соціальних цінностей, виникло саме в Старій Європі у 2002 році, коли вашому покірному слузі поталанило у складі української делегації, від сторони роботодавців, разом з представниками профспілок та урядовцями, взяти участь у роботі щорічної Генеральної конференції Міжнародної організації праці (МОП) в Женеві. На мене неабияк вплинула Глобальна доповідь Генерального директора МОПу Хуана Сомавіа про гідну працю.

Як мені тоді здалося, в Україні настав переломний момент в розвитку соціального діалогу, у формуванні потужної сторони роботодавців, здатної взяти на себе соціальну відповідальність за багатство нації. Саме тоді виникло бажання інформаційного просвітництва в бізнесовому середовищі в сенсі усвідомлення ним своєї провідної ролі в збереженні соціальної злагоди у суспільстві, у взаємопорозумінні із золотим фондом нації – нашими працьовитими робітниками та, і це природно, Державою в особі Уряду.

Нам навіть здається, що цього взагалі б і не сталося, якби ідея не була підтримана першою особою Держави – Президентом України Леонідом Кучмою. Його вітальне слово читачам та колективу редакції, якого фактично ще майже не існувало, було надрукувано у першому, презентаційному номері видання.

До речі, тоді, у 2003-му, перед президентськими виборами 2004-го року нам натякали, що це політичний проект. Але це і тоді, і тепер не так, хоча редакція пишається тим, що на шпальтах журналу за ці 14 років були присутні дипломати, всі перші особи та визначні політичні діячі країни. Та все-таки головний персонаж видання – роботодавець та сторона роботодавців у системі соціального діалогу.

Завдяки роботодавцям, організаціям роботодавців та їх об’єднанням журнал є дієвим учасником національного інформаційного простору.

Останніх три роки його активність посилюється інтернет-порталом robotodavets.in.ua.

Частка його доробку є і в лібералізації регуляторної політики, яку нині проводить Уряд. Позитивним прикладом є скасування Кабінетом Міністрів України під кінець року майже 400 регуляторних актів. Важливою темою, постійно присутньою на шпальтах, є питання оподаткування. На часі велика робота з дерегуляції законодавчих актів. Наріжною і постійною темою є удосконалення соціального діалогу.

За 2017 роком – роком Вогняного Півня – настане рік Земляної Собаки з її складним, застерігаючим характером. Тож бажаємо усім нам скористатися лише кращими якостями, характерними для кращого друга людини – Собаки.

З Новим Роком та Різдвом Христовим!

Віктор Хмільовський

Коментарі
kazmetal l.com