Субсидії і проблеми заборгованості за газ

Share Button

Директор Департаменту соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України Віталій МУЗИЧЕНКО. Останнім часом надходять непоодинокі звернення громадян, які отримували житлову субсидію в опалювальний період 2016/2017 років, щодо виникнення заборгованості з оплати природного газу в результаті проведення розрахунку невикористаних сум субсидії.

Слід зазначити, що відповідно до пункту 15 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій (постанова КМУ від 21.10.1995 № 848 (із змінами)), сума субсидії, яку структурними підрозділами з питань соціального захисту населення було переказано на рахунки підприємств – виробників/виконавців житлово-комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується підприємством – виробником/виконавцем як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.

Таким чином, несплата обов’язкової частки платежу у разі наявності невикористаних сум субсидії не може бути підставою для нарахування отримувачам боргів у результаті розрахунку невикористаних сум субсидій.

Порядок розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з централізованого опалення (теплопостачання), постачання холодної та гарячої води і водовідведення, послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2016 р. № 534 (із змінами) (далі – Порядок).

Згідно з пунктом 3 Порядку розрахунок невикористаної суми субсидії проводиться надавачем послуг у разі, коли на особовому рахунку одержувача субсидії станом на 1 травня нового неопалювального сезону обліковується переплата за послугу.

При цьому пунктом 7 Порядку передбачено, що, якщо після проведення розрахунку за формулами, зазначеними у пунктах 4 – 6 цього Порядку, невикористана сума субсидії має від’ємне значення, розрахунок за таким особовим рахунком невикористаної суми субсидії не проводиться. Переплата за особовим рахунком одержувача субсидії (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) зменшується на розраховану відповідно до пунктів 4 – 6 цього Порядку невикористану суму субсидії. При цьому не допускається нарахування та облік будь-якої заборгованості на особовому рахунку одержувача субсидії.

Таким чином, у результаті проведення розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії виникнення заборгованості можливе у наступних випадках:

  • у разі споживання домогосподарством послуг понад встановлені соціальні норми;
  • не сплати рахунку за спожитий природний газ у травні 2017 року;
  • якщо у отримувача субсидії на початок опалювального сезону 2016/2017 років була наявна заборгованість, не сплачена протягом зими. Така заборгованість субсидією не покривається і повинна сплачуватися споживачем самостійно.

Зважаючи на викладене, інформуємо, що у разі отримання від надавачів послуг повідомлення про наявність заборгованості з оплати послуг за результатами проведення розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії споживач має право офіційно звернутися до конкретного надавача послуг щодо отримання детальної інформації (у розрізі кожного місяця) про умови утворення відповідної заборгованості. У разі відмови надавача послуг надання відповідної деталізованої інформації, таке рішення може бути оскаржене у встановленому порядку до вищестоящих органів (облдержадміністрації, НКРЕКП, інших органів влади) або суду.

Коментарі
kazmetal l.com