До 1 липня фізособи отримають повідомлення-рішення про сплату податку на нерухомість за 2016 рік

Share Button

Податківці нагадують, що податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити будуть надіслані платникам податку – фізособам за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня.

Обчислення суми податку на нерухоме майно з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізосіб, здійснюється фіскальним органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Якщо фізособа є власником нерухомого майна, загальна площа якої перевищую пільгову, то необхідно отримати податкове повідомлення-рішення про сплату податку.

Таке податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) фізособі фіскальним органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) роком, тобто до 1 липня 2017 року.

Фізособи мають право звернутися з письмовою заявою до фіскального органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

– об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток;

– розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості;

– права на користування пільгою із сплати податку;

– розміру ставки податку;

– нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними фіскальних органів та даними, підтвердженими фізособою на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, проводиться перерахунок суми податку і фіскальний орган надсилає (вручає) нове податкове повідомлення-рішення.

Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Податок сплачується за місцем розташування об’єкта нерухомості протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Порядок сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки визначено ст. 266 ПКУ.

Звертаємо увагу, що відповідно до пп. 266.10.1 ПКУ, податкове зобов’язання за звітний рік з податку сплачується фізособами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Якщо повідомлення-рішення буде вважатися надісланим, то тільки після спливу цього строку до фізособи може бути застосовано штрафні санкції у разі неуплати податку.

Коли повідомлення-рішення вважається надісланим фізособі?

Відповідно до абз. 2 п. 58.3 ПКУ – якщо його вручено їй особисто чи її законному представникові, або надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого її місцезнаходження фізичної особи з повідомленням про вручення.

Абз. 4 п. 58.3 ПКУ встановлено: якщо вручити податкове повідомлення – рішення неможливо через помилку, допущену контролюючим органом, податкове повідомлення – рішення вважається таким, що не вручено платнику податків.

Тож, якщо помилок у повідомленні-рішенні не було, воно вважається надісланим (врученим) фізособі, якщо:

його вручено їй особисто чи її законному представникові;

або надіслано на адресу за місцем проживання;

або надіслано на адресу останнього відомого її місцезнаходження з повідомленням про вручення.

Джерело: https://news.dtkt.ua

Коментарі
kazmetal l.com