Топ-10 професій, які змінилися за 25 років незалежності

Share Button

В Україні з’явилися професіонали, що володіють досвідом і знаннями відразу в декількох областях. За роки незалежності України відбулося чимало змін, в тому числі і на ринку праці.

Протягом 25 років зароджувався малий і середній бізнес, відносини ставали ринковими, стрімко розвивалися ІТ-технології. Всі ці процеси призвели до перетворення існуючих професій і виникнення нових, суміжних, яких немає в класифікаторі.

В Україні з’явилися професіонали, що володіють досвідом і знаннями відразу в декількох областях. Країна пройшла рубіж в чверть століття, і міжнародний кадровий портал hh.ua організував дослідження, презентувавши добірку професій, що видозмінилися протягом останніх років.

Від кадровика до HR-фахівця і хедхантеру

Будь-яка радянська організація передбачала посаду кадровика, а великі підприємства мали кадрові відділи.

Обов’язки кадрових фахівців були наступними:

• ведення штатного розкладу і особистих справ співробітників організації;

• прийом і звільнення співробітників;

• оформлення відпусток, лікарняних, відряджень;

• організація контролю безпеки на робочому місці та охорони праці.

Трохи пізніше завдання кадрових служб трохи розширилися: до списку було долучено пошук фахівців на ринку праці. Всі приватні компанії, створені в незалежній Україні, займалися рекрутингом, тобто пошуком персоналу. А з часом у багатьох з них виникли HR-відділи, де рекрутинг був лише частиною завдань, пов’язаних з управлінням кадрами.

Крім підбору співробітників HR-фахівці займаються їх адаптацією на робочому місці, навчанням і розвитком, оцінкою праці та потенціалу, а також впроваджують інструменти прийнятих у компанії політик утримання, нематеріальної і матеріальної мотивації, корпоративної культури.

Від оператора ЕОМ до ІТ-фахівця і програміста

ІТ-технології і бурхливий розвиток цієї галузі не залишили вибору фахівцям, які не так давно називали себе операторами електронно-обчислювальних машин: їм довелося саморозвиватися.

У деяких компаніях ще працюють оператори ЕОМ і системні адміністратори, однак ринок праці відчуває постійний брак професійних SEO-фахівців, тестувальників, розробників і програмістів, а також ІТ-фахівців, що володіють навичками тестування і програмування. Сфера навіть не крокує, а біжить уперед: на ринку затребувані також фахівці SMM, контекстної реклами, інтернет-маркетологи. Україна продовжує розвиватися в даному напрямку. У нас з’являться нові спеціальності, а існуючі змінять ракурс і розширять коло обов’язків.
Джерело::tsn.ua

Коментарі
kazmetal l.com