Чи чекає гривню девальвація восени?

Share Button

Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує зниження курсу гривні до долара за підсумками поточного року. За запевненням фахівців агентства, курс впаде до 26 гривень за долар.

Однак на цьому девальвація може і не зупинитися. На думку аналітиків, курс може вирости до 28 гривень за долар. Саме таким був прогноз Fitch на 2017 рік.

Варто відзначити, що таке припущення збігається з висновками вітчизняних експертів. Вони вважають, що середньорічний курс гривні за підсумками року буде коливатися в межах 25-27 гривень за долар.

В який бік будуть розгойдуватися валютні гойдалки, в ефірі радіостанції Голос Столиці спрогнозував експерт компанії Concorde Capital Юрій Товстенко.

Чи варто вірити прогнозам Fitch щодо майбутнього гривні?

– Прогноз, який вони зробили по гривні, цілком виправданий. 26 грн за долар вони прогнозують середній курс по року. Тобто це не означає, що на кінець року або взимку, восени курс буде таким. Фінансисти агентства виходять з того, що вже є, з поточного балансу. Fitch прогнозує якусь девальвацію курсу гривні, судячи з усього, восени. Це в рамках очікування всіх економічних учасників ринку. Наша компанія теж прогнозує, що курс гривні повинен дещо послабитися. Тобто гривня девальвує, швидше за все, восени. На це є вагомі причини.

Ви можете назвати більш конкретні цифри?

– У нас відбувається досить-таки традиційна річ, коли курс гривні зміцнюється влітку і послаблюється до осені. Тобто на кінець року, швидше за все, курс буде близько 27 грн за долар. Навряд чи він втримається на цьому рівні, тому що зараз вже «Нафтогаз» починає закупівлю газу. Крім того, в України все-таки є проблеми з сальдо поточного рахунку, імпорт товарів перевищує експорт. І буде цей ось дисбаланс наростати. Якась підтримка може прийти від МВФ, але ми чекаємо вже дуже давно, а ніяких новин немає. І навряд чи ця підтримка буде якийсь дуже масштабною. Швидше за все, фонд дасть десь у вересні близько 1 млрд доларів. Це відкриє ще якийсь шлях грошей від ЄС, в районі 1,2 млрд доларів, а також рік гарантії США на 1 млрд доларів. Але ці гроші надійдуть лише на золотовалютні резерви НБУ і навряд чи будуть використані для підтримки курсу гривні.

Що буде в разі, якщо раптом МВФ восени нам не видасть черговий транш і перенесе його на більш пізній час? Це сильно вдарить по курсу гривні?

– Я не вважаю, що це дуже сильно вдарить. Такий психологічний фактор, звичайно ж, буде дуже негативним, і це буде «двійка» українському уряду. Але я б не прогнозував якихось екстраординарних речей. Навряд чи курс перевищить навіть при такому сценарії 27 грн за долар.

У НБУ заявляють про курсову стабілізацію. Ви згодні з цим?

– Уже чотири місяці курс гривні стабільний. Це дозволило за перше півріччя НБУ скупити долар з міжбанківського ринку, збільшити таким чином золотовалютні резерви свої. Майже 1,5 млрд доларів було скуплено. На ринку спостерігається перевищення пропозиції валюти над купівлею. На жаль, це все циклічно. І утримувати досить тривалий період часу це буде важко.

Fitch каже про 28 гривень за долар в 2017 році. Це реальна перспектива?

– Тут варто відзначити, що прогнози на такий тривалий період, тобто на півтора року вперед, це досить-таки відповідальна штука. Тому що дуже багато чого може статися. Тим більше, якщо ми говоримо про Україну, тут ще завжди включається політичний фактор. Тобто у нас дуже часто відбуваються якісь політичні конфлікти, вибори, перевибори, інші речі, які можуть дуже сильно впливати на курс. Дуже важко прогнозувати ціни на продукцію, яку експортує Україна, сировину, металургію, залізну руду. І все буде залежати тільки від цього. Але якщо брати якісь базові сценарії, то курс 28 гривень за долар у 2017 році – це абсолютно нормальний базовий прогноз. Швидше за все, так і буде.

Відзначимо, що експерт з питань фінансів Василь Горбаль заявив: на сьогоднішній день курс гривні зміцнився, однак до осені посилиться тиск на курс і активізується тіньовий ринок обміну валют.

«Як тільки з’явиться тенденція, це можна очікувати до осені, волатильності курсу, відразу активізується і сірий ринок», – прогнозує експерт.

 

Джерело: newsradio.com.ua

 

Коментарі
kazmetal l.com