АМКУ скасував заборону на продаж алкоголю в МАФах

Share Button

Антимонопольний комітет України (АМКУ) зобов’язав Київську міськраду скасувати до 17 липня своє рішення про заборону продажу спиртного в МАФах; якщо міськрада цього не виконає, АМКУ обіцяє судитися.

Про це повідомляє Тиждень з посиланням на голову Київського обласного територіального відділення АМКУ Олексія Хмельницького.

На сесії 16 березня цього року Київська міськрада несподівано заборонила продавати алкоголь, в тому числі й пиво. Рішення було прийняте «з голосу». Але незважаючи на порушення процедури прийняття регуляторного акту (проект повинен пройти процедуру громадських слухань), документ опублікували в газеті Хрещатик 12 квітня, і нові обмеження набули чинності. КМДА дала підприємцям час до 1 вересня підготуватися до нових вимог роботи.

Заборона викликала протести серед підприємців. За словами голови громадської організації Київського міського комітету порятунку бізнесу Миколи Кривороба, до десяти бізнесменів і громадських організацій подали позови до Окружного адміністративного суду з вимогою скасувати березневе рішення Київради. «Усі ці справи об’єднали в одну. До розгляду питання по суті поки не приступали», – розповідає він.

У середині квітня вивченням цього документа зайнялося Київське обласне територіальне відділення АМКУ. Як стало відомо, на початку червня комітет підтримав малий бізнес. 17 червня Київська міськрада отримала повідомлення про рішення АМКУ. «Київська міськрада поставила власників МАФів і великі торгові мережі в нерівні умови», – пояснив Олексій Хмельницький. Іншими словами, одним бізнесменам дозволили продавати алкоголь, а іншим – ні.

За словами Миколи Кривороба, зараз в Києві працює близько 6 500 кіосків, з яких ліцензії на торгівлю спиртним оформили близько 1 600. «У кожного п’ятого покупця ліцензії продаж алкогольних напоїв – основний бізнес», – пояснює він. З цим, а також із невдоволенням пивоварів, які через МАФи продають близько 20% від загальної кількості своєї продукції, і пов’язаний масштабний конфлікт.

Київська міська рада підготує проект рішення про скасування заборони на продаж алкоголю в МАФах, розповів заступник голови постійної комісії Київради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики Денис Попов. «Прийняте депутатами рішення не відповідало вимогам законодавства», – визнав він. Але від ідеї влада не відмовиться. За словами депутата, Київрада має намір домогтися обмеження продажу спиртного в нічний час, що дозволить скоротити кількість ДТП в середньому на 30%.

Як повідомлялося раніше, міський голова Києва Віталій Кличко підписав рішення про заборону на продаж алкоголю в МАФах 8 квітня. Проте текст оприлюдненого рішення Київради свідчить, що заборона на продаж алкоголю в МАФах не повна. Зокрема, у пункті 7 рішення викладено таке: «Заборонити в тимчасових спорудах торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в місті Києві продаж алкогольних виробів на розлив, окрім пива».

У відповідь на журналістські запити у КМДА повідомляли, що у столиці 1581 МАФ має право на продаж алкоголю.

Слід зазначити, що у Департаменті промисловості та розвитку підприємництва КМДА повідомили, що «анулювати ліцензію на продаж алкоголю має орган, який її видав, шляхом відповідного рішення». У столиці така ліцензія видається ГУ Держфіскалслужби у Києві.

21 квітня у Київраді повідомили, що спиртні напої будуть і далі реалізовуватися у МАФах, власники яких встигли отримати ліцензію на таку діяльність.

 

Джерело: platforma-msb.org

Коментарі
kazmetal l.com