Як Україна програла референдум у Нідерландах

Share Button

Програш Україною референдуму щодо угоди про асоціацію з ЄС у Нідерландах був очікуваний, хоча до останнього зберігалась інтрига щодо явки, яка могла знівелювати його результат.

Офіційні підсумки референдуму виборча комісія Нідерландів оголосить 12 квітня, але попередні підрахунки  свідчать, що противники асоціації з Україною набрали 61%, а явка досягла 32%.

Сама виборча комісія радить зважати на ці дані, які навряд чи можуть вже суттєво змінитись.

Хоча референдум є консультативним, проте за необхідної явки у 30% влада має ще раз розглянути ратифікацію угоди, хоча не зобов’язана робити саме так, як скаже більшість виборців.

Керівник уряду Марк Рітте вже заявив, що протягом наступних тижнів політики шукатимуть вихід із ситуації й можуть переглянути ратифікацію угоди про асоціацію з Україною.

Науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, коментуючи результати референдуму заявив, що ” не треба завчасно робити висновки, що нідерландці налаштовані проти України”. Ті, хто проголосував “проти” Угоди про Асоціацію з Україною, на його думку,  просто використали можливість сказати “ні” владі та ЄС”. Також Олександр Сушко наголосив, що, враховуючи явку на референдум, яка склала 30%,  лише 19% населення Нідерландів проголосували проти Угоди про Асоціацію.

Міністр соціальної політики Павло Розенко заявив, що тепер Україна повинна втричі наполегливіше працювати над імлементацією в європеську спільноту.

 

 

 

Коментарі
kazmetal l.com