Кабмін пропонує карати на строк від 3 до 15 років за товарну контрабанду

Share Button

Кабінет Міністрів України пропонує карати на строк від 3 до 15 років позбавлення волі за товарну контрабанду. Тривалість тюремного ув’язнення буде залежати від розміру контрабанди.

Чинний Кримінальний кодекс передбачає позбавлення волі за контрабанду культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих і вибухових речовин, а також радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів.Кабмін пропонує додати до цього списку товарну контрабанду, виділивши її 3 типи: значну, у великих розмірах та особливо великих, що передбачено законопроектом, зареєстрованим у парламенті на початку липня.

Під значною мається на увазі контрабанда товарів, вартість яких у 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (зараз це близько 8,5 тисяч гривень). До великих розмірів, згідно з проектом закону, пропонується віднести контрабанду на 34 тисячі гривень, особливо великих – 85 тисяч гривень.

Відповідно за контрабанду товарів Уряд пропонує карати:

  • у значних розмірах – позбавленням волі на строк від трьох до семи років,
  • у великих розмірах – від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна,
  • в особливо великих розмірах – від восьми до п’ятнадцяти років з конфіскацією.

Разом з введенням кримінальної відповідальності за незаконну контрабанду товарів Кабінет Міністрів пропонує передати підслідність таких справ від Служби безпеки органам Національної поліції.

Нагадаємо, на попередній парламентської сесії Рада не змогла включити до порядку денного проект щодо криміналізації контрабанди товарів. Напередодні на засіданні Уряду заявили, що з початку кампанії “Україна без контрабанди” з червня по серпень митні платежі зросли на 12,6 млрд гривень порівняно з аналогічним періодом 2017 року.

За матеріалами  РБК-Україна
Коментарі

kazmetal l.com