Як ДФСУ відбирає платників для планових перевірок?

Share Button

Чернівецькі податківці розповіли, що відбір до плану ризикових платників здійснюється автоматично засобами ІТС «Податковий блок». Ризикоорієнтована система постійно оновлюється і визначає ризики несплати податкових зобов’язань та використання в своїй діяльності операції з суб‘єктами господарювання, що мають ознаки «сумнівності» для мінімізації своїх податкових зобов’язань.

Тобто такий «ризикоорієнтований» відбір спрямований на зниження податкового тиску на суб’єктів господарювання, які здійснюють прозорий облік своєї господарської діяльності, не застосовують схем мінімізації податкових зобов’язань.

Викриті цього року схеми ухилення від сплати податків, підтверджують правильність відбору платників для аудиту, а донараховані суми свідчать про  якість та ефективність перевірок. Всього за їх наслідками перевірок донараховано майже 23,4 млн грн узгоджених сум податкових зобов’язань та 0,6 млн грн пені за порушення норм валютного законодавства.

Також за вказаний період за результатами проведених перевірок зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток на 12,0  млн грн та залишок від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду на суму 0,5 млн грн.

Окрім того, після проходження  процедури адміністративного або судового оскарження від початку року узгоджено 71,3 млн грн донарахованих сум за актами перевірок минулих років.

Із донарахованих сум впродовж січня-липня 2018 року надійшло до Зведеного Бюджету майже 18,4 млн грн, що перевищує надходження того року на 4,7 млн грн.

Серед останніх «резонансних» – це перевірки виробників м’ясних продуктів, під час яких зруйнували схему з неправомірного формування витрат. Послуги отримувалися від контрагентів та фізичних осіб, які реально не могли здійснювати ці господарські  операції і відповідно надавати справжні  первинні документи та податкові накладні. Донараховано податків та платежів майже 1,7 млн грн.

За матеріалами ДФС у Чернівецькій області

Коментарі

kazmetal l.com