В Україні створили “єдине вікно” на митниці

Share Button

Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект про запровадження механізму “єдиного вікна” і оптимізації контрольних процедур на митниці.

За прийняття відповідного законопроекту №7010 проголосували 254 депутати.

Метою законопроекту є створення належної законодавчої бази для впровадження і функціонування механізму “єдиного вікна” на кордоні, що є важливим фактором для поліпшення умов ведення зовнішньоекономічної діяльності в Україні, зменшення часу, необхідного для здійснення експортно-імпортних операцій, поліпшення інвестиційної привабливості України, а також підвищення інституційної спроможності державних органів щодо здійснення контролю за міжнародною торгівлею.

При введенні “єдиного вікна” передбачається зменшення кількості сканованих документів шляхом надання контролюючим органам необхідних відомостей, які є в попередній декларації; скорочення часу, протягом якого контролюючими органами може бути призначений огляд товарів з 24 до 12 робочих годин; зменшення граничного терміну прийняття рішення контролюючими органами щодо товарів, що вивозяться за межі митної території України, з 24 до 4 годин.

Даний законопроект входить в пакет з 35 проектів законів, визначених як необхідні для поліпшення бізнес-клімату та економічного зростання в країні. Документ передбачає подачу до митного оформлення дозвільних документів в електронній формі.

Раніше податкова почала фіксувати “човникові” перетину кордону з оподатковуваними товарами.

Крім того, у лютому в.о. голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан повідомляв, що платники податків можуть оформляти товари на митниці в режимі онлайн без присутності на пункті пропуску завдяки доопрацьованого програмного забезпечення.

16 березня Міністерство фінансів України оновило перелік документів, необхідних для подачі до контролюючого органу для завершення державного контролю в рамках удосконалення механізму “єдиного вікна” на митниці.

За матеріалами “НВ”

Коментарі

kazmetal l.com