Затверджено нові форми звіту з ЄСВ та порядок їх подання

Share Button

Мінфін наказом від 15.05.2018 р. №511 виклав у новій редакції Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Наказ був зареєстрований в Мін’юсті 11 червня 2018 р. за № 692/32144.

Набрання чинності

Цей наказ (а отже, і нові форми звітності)  набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Наразі він ще неопублікований в офіційних виданнях. Наприклад, якщо Наказ №511 опублікують у липні 2018 року, то він набере чинності з 1 серпня 2018 року.

Перше звітування за новими формами

Спробуємо спрогнозувати, за який звітний період вперше доведеться застосовувати ці нові форми звітності. Раніше податківці з приводу початку застосування нової форми звіту з ЄСВ спиралися на норми п. 46.6 ПКУ. За цими нормами до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Тож, у разі оприлюднення Наказу №511 у липні 2018 року, вперше роботодавцям подавати звіт з ЄСВ за новою формою слід буде за серпень 2018 року (у вересні), а підприємцям та самозайнятим особам, а також членам фермерського господарства – за 2018 рік.

Але якою буде думка ДФС щодо першого застосування нових форм саме за Наказом №511, поки що невідомо. Як тільки офіційне роз’яснення щодо цього з’явиться, ми про це обов’язково повідомимо.

Наразі тексту Наказу №511 не оприлюднено. Але з проектом змін до Порядку формування та подання звіту з ЄСВ можна ознайомитися за посиланням. 

Нові редакції форм звітності з ЄСВ теж за проектом Наказу можна завантажити за посиланням. 

За матеріалами “Дебет-кредит”

Коментарі

kazmetal l.com