Чим загрожує перевищення граничної суми готівкових розрахунків

Share Button

ДФСУ пояснює, яку відповідальність нестимуть фізособи, ФОП  та посадові особи за перевищення граничної суми готівкових розрахунків.

ДФСУ у підкатегорії 109.21  ресурсу «ЗІР»  зазначила, що відповідно до п. 6 розд. ІІ Положення № 148, суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  •  між собою – у розмірі до 10 000 грн включно;
  • з фізичними особами – у розмірі до 50 000 грн включно.

Разом з тим ст. 163-15 КпАП передбачено, що порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів – тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу – підприємця, посадових осіб юридичної особи від 100 до 200 н.м.д.г. (1 700-3 400 грн).

Отже, за перевищення граничної суми готівкових розрахунків до ФОП та посадових осіб юридичної особи, які приймають готівку, чинним законодавством передбачено лише адміністративний штраф у розмірах, визначених ст. 163-15 КпАП.

При цьому відповідальність до фізосіб за перевищення граничних сум розрахунків готівкою чинним законодавством не передбачено.

Коментарі

kazmetal l.com