Які законодавчі зміни чекають підприємців у червні?

Share Button

У огляді розглянуто всі законодавчі зміни, що чекають підприємців у червні.
1) З 1 червня – зміни у порядку ведення касових операцій.

Відповідно до змін, затверджених постановою НБУ від 24.05.2018 р. № 54:

  • встановлено перехідний адаптаційний період (до 30 червня 2018 року) для використання нових форм касових документів;
  • госсуб’єкти  мають розробити та затвердити порядок оприбуткування готівки в касі та порядок розрахунку ліміту каси. Протягом цього періоду можна користуватися лімітами каси, розрахованими раніше;
  • внормовуються особливості оприбуткування готівки в касах;
  • уточнено порядок здійснення розрахунків готівкою у розмірі до 50 000 грн фізичних осіб з суб’єктами господарювання.

2)  З 1 червня – нові форми додатків 1, 5 та 9 до податкової декларації з ПДВ

1 червня набрав чинності   наказ Міністерства фінансів України від 23 березня 2018 року № 381 «Про затвердження змін до наказу Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16 квітня 2018 року за № 451/31903,яким передбачено подання платниками, які обрали місячний або квартальний звітні (податкові) періоди за новими формами додатків 1, 5 та 9 до податкової декларації з ПДВ.

3)  З 1 червня посвідки на постійне проживання оформлятимуть у формі ID-карток

Згідно з  постановою КМУ від 25.04.2018 р. № 321 з 1 червня  запроваджується із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру оформлення і видача посвідки на постійне проживання, зразок бланка якої затверджено цією постановою, іноземцям та особам без громадянства. Посвідка на постійне проживання, що не містить безконтактного електронного носія, оформлена та видана на підставі документів, поданих до 1 червня 2018 р., є чинною протягом строку, на який її було видано.

4) Індексація зарплати у червні

Згідно з роз’ясненням Мінсоцполітики, індексувати зарплату у червні потрібно буде на рівні травня. Якщо ж ви раптом не нараховуєте індексацію зарплати, то будьте готові при перевірках Держпраці сплатити штраф у розмірі 37 230 грн за кожного працівника

5)  З 1 червня Мінрегіон розглядає звернення суб’єктів господарювання (далі – СГ) незалежно від форми власності, які провадять будівельну, містобудівну, архітектурну діяльність і забезпечують виготовлення продукції будівельного призначення, про погодження обґрунтованих відхилень від будівельних норм, що забезпечують дотримання встановлених вимог безпеки до будівель і споруд у спосіб, не передбачений будівельними нормами, відповідно до Порядку, затвердженого наказом Мінрегіону від 19.04.18 р. № 97 (далі – Порядок, погодження, відхилення).

При цьому звернення, які стосуються навчальних закладів, дитсадків, закладів культури, фізкультури та спорту, охорони здоров’я, соціального забезпечення та інших об’єктів соціальної інфраструктури (за винятком об’єктів житлового фонду, житлових комплексів, їх частин), розглядаються з дня набрання чинності цим наказом – 22.05.18 р.

Для отримання погодження СГ має подати до Мінрегіону лист, додавши до нього: письмове зобов’язання про проведення компенсаційних заходів щодо відхилень від вимог відповідних будівельних норм; копії містобудівних умов та обмежень, технічні умови, документи, що дають право на будівництво об’єкта (за наявності); письмові застереження замовника щодо відомостей в матеріалах звернення, які він вважає інформацією з обмеженим доступом (за наявності). Заявник може додавати також іншу обґрунтовуючу документацію.

Мінрегіон погоджує або відмовляє у погодженні відхилень шляхом надсилання листа заявнику протягом 3 робочих днів після прийняття відповідного рішення за формою додатка до Порядку.

На веб-сайті Мінрегіону працює електронний ресурс з опрацювання звернень про погодження відхилень, яким забезпечується: відкритість та безоплатність доступу до інформації/документів; постійне оновлення; табличний формат з функціями групування/фільтрування даних, завантаження файлів, пошуку даних/документів за групами тощо; розміщення скан-копій усіх документів щодо опрацювання звернень (в режимі активних інтернет-посилань); можливість відслідковувати стан опрацювання кожного звернення заявника.

6) З 1 червня набули чинності: Зміна № 2 до ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 (Правила визначення вартості будівництва) та Зміна № 2 до ДСТУ-Н Б Д.1.1-3:2013 (Настанова щодо визначення загальновиробничих і адміністративних витрат та прибутку у вартості будівництва) (наказ ДП «УкрНДНЦ» від 16.04.18 р. № 102).

7) Новий норматив для банків – коефіцієнт покриття ліквідністю LCR

З 1 червня 2018 року розрахунок нормативу LCR здійснюватиметься у тестовому режимі, який триватиме 6 місяців. А вже з 1 грудня 2018 року норматив LCR стане обов’язковим до виконання. Банки розраховуватимуть його щоденно і звітуватимуть НБУ щомісяця.

8) З 1 червня застосовується Положення про використання повітряного простору України.

Дія документа поширюється на фізичних та юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми та підпорядкованості за напрямами діяльності в галузі авіації, використання повітряного простору та діяльність яких створює або потенційно може створювати небезпеку повітряному руху, перешкоди для роботи наземних засобів зв’язку, навігації та спостереження. Утратило чинність попереднє Положення, затверджене постановою КМУ від 29.03.02 р. № 401 (постанова КМУ від 06.12.17 р. № 954).

9) З 1 червня вартість адміністративної послуги за оформлення (у т. ч. замість втраченого або викраденого) та обмін посвідчення члена екіпажу становить:

  • у строк не пізніше ніж через 20 робочих днів (далі – р. д.) з дня оформлення заяви-анкети – 0,07 прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року (далі – ПМ). У 2018 році – 123,34 грн.;
  • не пізніше ніж через 7 р. д. з дня оформлення заяви-анкети – 0,14 ПМ. У 2018 році – 246,68 грн. (постанова КМУ від 22.11.17 р.№ 892).

10) З 1 червня набув чинності Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (вип. № 53. Виробництво банок та кришок для харчових консервів, туб і футлярів з легких металів) та втратив чинність наказ Мінагрополітики від 30.12.2000 р. № 278, яким затверджено попередній Довідник (наказ Мінагрополітики від 28.02.18 р. № 117).

11) Із 3 червня телевізори, уведені в обіг до 2 грудня 2017 року, мають відповідати основним вимогам Техрегламенту, затвердженого постановою КМУ від 24.05.17 р. № 359, щодо подання кінцевим споживачам інформації про рівень ефективності споживання енергії та інших ресурсів телевізорами, а також додаткової інформації.

12) З 8 червня – зміни в обліку платників ЄСВ

Наказом Мінфіну від 29.03.2018 р. №393 приведено у відповідність до чинного законодавства Порядок обліку платників ЄСВ. Зокрема:

затверджено форму Заяви про взяття на облік платника єдиного внеску (члена фермерського господарства) (форма №12-ЄСВ) та процедуру взяття на обліку платників ЄСВ – членів фермерського господарства;

удосконалено деякі процедури обліку платників ЄСВ у частині заміни Повідомлення про взяття на облік платників ЄСВ (форма №2-ЄСВ), на яких не поширюється дія Закону №755;

встановлено особливості обліку відокремлених підрозділів іноземних компаній, організацій, включених до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

13) До 9 червня можуть надаватися на ринку кондиціонери повітря вітчизняного та іноземного виробництва з номінальною потужністю, яка менше або дорівнює 12 кВт, що використовуються для охолодження та/або обігріву, введені в обіг до 9 грудня 2017 року і не відповідають усім чи окремим вимогам Техрегламенту, затвердженого постановою КМУ від 24.05.17 р. № 360. Надалі такі кондиціонери мають відповідати основним вимогам цього Техрегламенту.

14) З 10 червня вводиться в дію новий Закон про житлово-комунальні послуги.

Закон від 09.11.2017 р. № 2189-VIII регулює відносини, що виникають у процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг. На яких умовах українцям тепер будуть надаватися комунальні послуги? На що споживачі мають право? Чи будуть платити пеню за борги?

15) З 11 червня вводяться в дію Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу (крім окремих норм).

Умовами встановлено вичерпний перелік документів, які додаються до заяви про отримання відповідної ліцензії, а також визначено вичерпний перелік вимог, умов і правил, обов’язкових для виконання під час провадження ліцензованої діяльності.

Із 11 червня 2018 року до 1 липня 2019-го при провадженні ліцензованої діяльності ліцензіат повинен купувати електроенергію з метою її постачання споживачам відповідно до ст. 1, 15, 151 Закону від 16.10.97 р. № 575/97-ВР (пп. 50 п. 2.2 Умов). Із 11 червня до 11 грудня 2018 року постачання електроенергії споживачам здійснюється за цінами, що встановлюються НКРЕКП (пп. 13 п. 2.3).

Протягом зазначеного періоду енергопостачальники, що здійснюють госпдіяльність із постачання електроенергії на закріпленій території, крім вимог, установлених п. 2.2 Умов, мають також дотримуватися організаційних вимог, визначених п. 2.5 Умов (постанова НКРЕКП від 27.12.17 р. № 1469).

16) Із 11 червня набирають чинності Правила роздрібного ринку електричної енергії (далі – Правила) та втрачає чинність постанова НКРЕКП від 31.07.96 р. № 28, якою затверджено нині діючі Правила користування електричною енергією.

Правила регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електроенергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електроенергії.

Правила є обов’язковими для виконання усіма учасниками зазначеного ринку, а саме: електропостачальниками, операторами системи передачі, операторами систем розподілу (у т. ч. малих систем розподілу), споживачами, основними споживачами, субспоживачами, виробниками електроенергії, які підпадають під визначення розподіленої генерації, та іншими учасниками ринку, які надають послуги, пов’язані з постачанням електроенергії споживачу з метою використання ним електроенергії на власні потреби (постанова НКРЕКП від 14.03.18 р. № 312).

17) З 12 червня застосовується єдина методика критеріїв для планових перевірок органів держнагляду

Постановою КМУ від 10.05.2018 р. №342 затверджено нові методики розроблення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю), та уніфікованих форм актів, що складаються за результатами перевірок.

18) 13 червня завершується дія постанови Правління НБУ від 13.12.17 р. № 129.

Нагадаємо, цим документом установлено вимогу щодо обов’язкового продажу на МВРУ 50 % надходжень в інвалюті із-за кордону на користь юросіб, які не є уповноваженими банками, фізосіб-підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв), на рахунки, відкриті в банках для ведення спільної діяльності без створення юрособи, а також надходжень в інвалюті на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій НБУ.

19) До 14 червня можуть надаватися на ринку уведені в обіг до 14 грудня 2017 року побутові барабанні сушильні машини та пилососи, що працюють від електромережі (у т. ч. гібридні та пилососи з водним фільтром вітчизняного та іноземного виробництва), які не відповідають усім чи окремим вимогам Техрегламентів, затверджених постановами КМУ від 31.05.17 р. № 380 та № 381).

20) 17 червня набирають чинності більшість норм нового Закону про ТОВ та ТДВ

Для підприємств встановлено, що протягом року можна безкоштовно внести зміни до своїх статутів.

21) Із 18 червня сплата та зарахування коштів у вигляді авансових платежів (передоплати) підприємств на депозитні рахунки 3734, відкриті в Головному управлінні Казначейства у м. Києві на ім’я митниць ДФС припиняються в установленому порядку у зв’язку з прийняттям Порядку перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення, затвердженого наказом Мінфіну від 01.11.17 р. № 898.

22) З 20 червня без застосування РРО з використанням РК та КОРО здійснюється продаж товарів і надання послуг поштовими відділеннями та пунктами зв’язку в селах; продаж товарів з розносок і ручних візків, надання послуг у салонах на залізничному, морському, річковому та повітряному транспорті відповідно до переліку, встановленого КМУ за поданням Мінінфраструктури.

Зараз такі переліки затверджуються Держкомзв’язку та Мінтрансом за погодженням з Мінекономіки та ДФС. Відповідні зміни до п. 8 та 15 Переліку, затвердженого постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336, внесено постановою КМУ від 18.12.17 р. № 984.

23) 20 червня – останній день реалізації пілотного проекту із запровадження електронних земельних торгів територіальними органами Держгеокадастру, що здійснюють повноваження з розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності, відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 21.06.17 р. № 688.

Мінагрополітики має до 1 липня подати Кабміну звіт про результати реалізації пілотного проекту та внести пропозиції щодо ефективних способів запровадження електронних земельних торгів.

24) З 20 червня банки погоджують внутрішні положення щодо оцінки активів та розрахунку розміру кредитного ризику в частині підходів до визначення значень коефіцієнтів імовірності дефолту боржника/контрагента згідно з Порядком, затвердженим рішенням Правління НБУ від 17.04.18 р. № 225-рш.

25) З 22 червня застосовуватимуться тарифи на послуги (операції), що надаються (здійснюються) НБУ під час виконання функції депозитарної установи для депонентів НБУ (таблиця 4).

Так, відкриття рахунка в цінних паперах (далі – ЦП) коштуватиме 750 грн.; виконання облікових депозитарних операцій із ЦП в процесі розміщення, погашення, конвертації, здійснення виплати доходів за ЦП – 150 грн. (за одну операцію) (постанова Правління НБУ від 09.11.17 р. № 108).

26) До 27 червня фондові біржі (далі – біржа) повинні привести свою діяльність у відповідність до змін, унесених рішенням НКЦПФР від 16.02.18 р. № 92 до Положення, затвердженого рішенням НКЦПФР від 22.11.12 р. № 1688. Зокрема, біржа встановлює:

  • для ЦП, які перебувають у лістингу, та/або ЦП, які використовуються для розрахунку біржового фондового індексу (крім державних облігацій України), – граничні значення зміни ціни, сформованої на підставі адресних заявок, у бік збільшення або зменшення не більше ніж на 20 % від останньої ціни закриття торговельного дня ЦП. У разі збільшення або зменшення зазначеної ціни не менше ніж на 20 % біржа здійснює перевірку для з’ясування причин, що призвели до цінової нестабільності, та інформує про її результати НКЦПФР (п. 13.9 розд. ІІІ);
  • державних облігацій України – граничні значення зміни ціни, сформованої на підставі адресних заявок, у бік збільшення або зменшення не більше ніж на 10 % від останньої ціни закриття торговельного дня ЦП. У разі збільшення або зменшення зазначеної ціни не менше ніж на 10 % біржа здійснює перевірку для з’ясування причин цінової нестабільності та інформує про її результати НКЦПФР (п. 13.10 розд. ІІІ).

Змінилися мінімальні вимоги до внесення та перебування ЦП у другому рівні лістингу біржі. Для акцій: емітент має існувати не менше 3 років; мати власний капітал не менше 300 млн грн.; річний чистий дохід від реалізації товарів, робіт, послуг за останній фінансовий рік – не менше 300 млн грн. (крім банків); середнє значення ринкової капіталізації емітента – не менше 100 млн грн.; мінімальну частку акцій у вільному обігу – не менше 10 % та/або вартість такої частки – 75 млн грн. і більше; кількісний склад акціонерів емітента – не менше 150 осіб; у емітента запроваджено посаду корпоративного секретаря; емітент проводить щорічну аудиторську перевірку відповідно до міжнародних стандартів аудиту за участю незалежного зовнішнього аудитора (не менше 2 років) (пп. 4.1 розд. IV).

Інформація про останню поточну ціну ЦП розміщується на веб-сайті фондової біржі разом з інформацією про дату, на яку її було розраховано на підставі біржових контрактів (договорів) або визначено на підставі поданих безадресних заявок (п. 4 розд. VIII).

Додаткові вихідні дні у червні

У червні маємо додаткові вихідні у зв’язку з Днем Конституції (28 червня).

28 червня у цьому році припадає на четвер. Для створення сприятливих умов для святкування  Кабмін розпорядженням від 11.01.2018 р. №1-р  рекомендує працівникам підприємств, установ та організацій, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота і неділя), перенести робочі дні з п’ятниці 29 червня на суботу 23 червня. Таким чином, наприкінці місяця будемо мати одразу чотири вихідних – з 28 червня по 1 липня.

Таким чином, загалом у червні будемо мати 10 вихідних та 20 робочих днів.

27) До 30 червня (було – по 31 березня) Нацбанк не вживає до банків заходів впливу за порушення ними вимог Інструкції, затвердженої постановою Правління НБУ від 28.08.01 р. № 368; Положення, затвердженого постановою Правління НБУ від 12.08.05 р. № 290; Правил, затверджених постановою Правління НБУ від 01.03.16 р. № 129, якщо такі порушення пов’язані з перекласифікацією і зміною оцінки фінансових інструментів відповідно до МСФЗ 9 (постанова Правління НБУ від 28.03.18 р. № 29).

28) 30 червня закінчується строк дії постанови КМУ від 04.07.17 р. № 571, яка набула чинності з 11.08.17 р. та згідно з якою частина чистого прибутку (доходу), котру відраховують до держбюджету за відповідний період ДП «НАЕК «Енергоатом» та ДП «НЕК «Укренерго», становить 40 %, а використання вивільнених 35 % чистого прибутку (доходу) підприємств підлягає щоквартальному державному фінансовому аудиту.

Джерело: Uteka

Коментарі
kazmetal l.com