Кабмін спрогнозував курс гривні і рівень інфляції до 2021 року

Share Button

Кабмін України очікує, що до 2021 року середньорічний курс гривні стосовно долара досягне позначки 31,8 грн/$, а зростання економіки прискориться до 6,3%.

Такі дані Уряд заклав в основу бюджетної політики на 2019-2021 роки і виніс на розгляд Верховної Ради.

Про це повідомляє kurs.com.ua.

За прогнозами Кабміну, девальвація національної валюти почне сповільнюватися. У 2020 році середній курс складе 31,4 грн/$, а роком пізніше – 31,8 грн/$. Як саме в уряді вивели ці цифри – інформації немає. Адже в найближчі 2 роки країна повинна виплатити зовнішнім кредиторам суму, еквівалентну половині річного бюджету, зазначає видання.

При цьому чиновники розраховують на скорочення обсягу зовнішніх запозичень. За оцінками Кабміну, в 2020 році їх частка до ВВП має скласти 54%, а роком пізніше – 53%. Правда, дефіцит бюджету, встановлений на рівні 2% від ВВП, планують покривати якраз за рахунок іноземних кредиторів.

Розраховують в уряді і на скорочення темпів інфляції. Очікується, що в 2020 році ціни виростуть всього на 5%, а в 2021 – на 4,8%. Ймовірно, чиновники мають намір впоратися з усіма підвищеннями тарифів в найближчі півтора року.

А ось прогнозувати зростання мінімальної зарплати в Кабміні не стали. Зазначили лише, що збираються робити це, але в межах економічно обґрунтованої межі. Зате вказали чіткий графік підвищення прожиткового мінімуму. До кінця 2021 року він становитиме 2298 грн в місяць на працездатну особу.

Слід зазначити, що документ носить переважно декларативний характер. Однак, якщо Рада підтримає внесену урядом постанову, озвучені в ньому показники будуть братися за основу при підготовці бюджету на 2019 рік.

Коментарі

kazmetal l.com