Які зміни в податковій декларації з ПДВ наберуть чинності з 1 червня 2018 року

Share Button

Наказом Мінфіну України від 23.03.2018 р. № 381 внесено зміни до власного наказу від 28.01.2016 р. № 21 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість».

Згідно з документом, таблиця 1.2 Розрахунку коригування сум податку на додану вартість (Д1) додатка 1 та таблиця 1.2 Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5) додатка 5 до податкової декларації з ПДВ, заповнюються одноразово за звітний (податковий) період, за який вперше подається податкова декларація з податку на додану вартість.

Також внесено зміни до Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.  Зокрема, передбачено, що у таблиці 1 (ДС9) (додаток 9) зазначається обсяг податкових зобов’язань з податку на додану вартість з постачання товарів за результатами діяльності за операціями, визначеними п. 161.3 ст. 161 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», розрахований за даними податкових накладних за відповідний звітний період, зареєстрованих у Єдиному реєстрі податкових накладних.

У разі формування суми податкових зобов’язань за звітний період на підставі податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання декларації, відомості про такі податкові накладні зазначаються у таблиці 1.1 (Д5) (додаток 5).

Відомості про суми податку на додану вартість, вказані в податкових накладних, складених з 01.07.2015 р. та не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість, включені до суми податкових зобов’язань за минулі звітні періоди, зазначаються у таблиці 1.2 (Д5) (додаток 5), крім податкових накладних, які складені у звітному (податковому) періоді, за який подається така декларація, та які не зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних, що зазначені у таблиці 1.1 (Д5) (додаток 5).

У разі коригування податкових зобов’язань у зв’язку із збільшенням суми компенсації за звітний період на підставі розрахунків коригування, складених у звітному (періоді та незареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання декларації, заповнюється таблиця 1.1 (Д1) (додаток 1).

Відомості про коригування податкових зобов’язань у разі збільшення суми компенсації за минулі звітні періоди на підставі розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 01.07.2015 р. та не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, зазначаються у таблиці 1.2 (Д1) (додаток 1), крім розрахунків коригування, які складені у звітному періоді, за який подається така декларація, та які не зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних, що зазначені у таблиці 1.1 (Д1) (додаток 1).

Наказ починає діяти з першого числа місяця, що настає за місяцем його опублікування. Так як наказ Мінфіну №381 опублікований  4 травня в «Офіційному віснику України» №35/2018, оновлену форму декларації з ПДВ слід буде застосовувати вже в процесі звітування за червень 2018 року.

За матеріалами Бухгалтер 24

Коментарі

kazmetal l.com