Перелік документів для завершення держконтролю буде скорочено

Share Button

Мінфін України працює над удосконаленням механізму «єдиного вікна» в рамках системного реформування митниці. Зокрема, 16.03.2018 р. міністерство оновило Перелік документів, необхідних для подання контролюючому органу для завершення державного контролю (наказ Мінфіну України  від 16.03.2018 р. № 368).

У чому суть?

За результатами численних міжвідомчих робочих нарад і консультацій із зацікавленими ЦОВВ та представниками експертного середовища Мінфін України 16.03.2018 р. надіслав до ДФС України наказ, яким вносяться зміни до переліку документів, які необхідно подати до відповідного контролюючого органу для завершення відповідного виду державного контролю — санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного видів.

Нова редакція переліку документів готувалася спільно з усіма зацікавленими сторонами та експертами після аналізу звернень суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності на основі інформації, наданої відповідними контролюючими органами.

Серед нововведень порівняно із чинним на сьогодні переліком документів варто виділити таке:

  • перелік документів в розрізі товарів і видів контролю диференційовано за напрямами переміщення товарів на ввезення, вивезення, транзит;
  • зазначено підстави для необхідності надання до контролюючого органу певного документа (посилання на певний закон, постанову уряду, наказ відповідного міністерства);
  • значно скорочено перелік документів, необхідних для подання з метою завершення екологічного контролю.

Що це дає?

Новий наказ спрощує ведення зовнішньоекономічної діяльності і прискорює процес взаємодії підприємств і органів державної влади, які здійснюють ті чи інші види державного контролю.

Наприклад, за товарами, що є небезпечними вантажами, скорочено кількість документів з 10-11 до 2-3 у разі якщо підприємством надано згоду на передання до контролюючого органу відомостей, зазначених у попередній або періодичній митній декларації (крім відомостей про вартість товарів).

Що далі?

Наразі ще тривають консультації з Мінприроди України та Держекоінспекцією щодо переліку товарів, які мають бути об’єктами екологічного контролю відповідно до норм, зокрема, Базельської конвенції про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх видаленням, Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (СІТЕS).

Після внесення відповідних змін до Переліку товарів, що підлягають державному контролю (у тому числі у формі попереднього документального контролю), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2011 р. № 1031, буде внесено подальші відповідні зміни до наказу Мінфіну України щодо Переліку документів, необхідних для подання відповідному контролюючому органу для завершення відповідного виду державного контролю.

Цей наказ є нормативно-технічним документом, тобто не встановлює жодних нових правових норм, а має суто довідковий характер, і набере чинності з дня його опублікування ДФС України.

Наразі ДФС доопрацьовується програмне забезпечення, необхідне для реалізації цього наказу.

Коментарі
kazmetal l.com