Коли може збільшитись ставка податку в «єдинників»

Share Button

Критерії для обрання та перебування у першій — третій групі платника єдиного податку (пп. 1, 2 і 3 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу):

Група

Ставка податку, грн

Граничний обсяг доходу за рік, грн

Умови перебування

І

до 176,20

300 000

Здійснення виключно роздрібного продажу товарів з торговельних місць на ринках та/або проведення господарської діяльності з надання побутових послуг населенню

ІІ

до 744,60

1 500 000

Здійснення господарської діяльності з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства

ІІІ

5 % доходу або 3 % доходу + ПДВ

5 000 000

Виробництво, продаж товару, надання послуг населенню та суб’єктам господарської діяльності незалежно від системи оподаткування (крім заборонених видів діяльності)

Якщо граничний розмір доходу перевищується, то до суми такого перевищення встановлюється ставка єдиного податку у розмірі 15 %.

Крім того, ставка 15 % встановлюється до доходу:

  • отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до І або ІІ групи;
  • отриманого при застосуванні розрахунку іншого, ніж в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);
  • отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування;
  • отриманого платниками І або ІІ групи від провадження діяльності, не передбаченої пп. 1 або 2 п. 291.4 ст. 291  Кодексу.

Якщо протягом календарного року платники 1-ої і 2-ої груп використали право на застосування іншої ставки єдиного податку у зв’язку з перевищенням обсягу доходу, встановленого для відповідної групи, право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році такі платники мають за умови неперевищення ними протягом календарного року обсягу доходу, встановленого пп. 3 п. 291.4 ст. 291 Кодексу.

Джерело: Офіційний вісник ДФС

Коментарі
kazmetal l.com