“Спіймали на гарячому”, або Як податківці викрили схему ухилення від сплати податків

Share Button

Під час перевірки однієї з великих українських страхових компаній фахівці Офісу великих платників викрили чергову схему ухилення від сплати податків. 

Про це йдеться у повідомленні Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби.

Ревізори звернули увагу на те, що значний обсяг доходів страховика надходить від клієнтів, що знайдені для нього одним посередником – страховим агентом.

При детальному аналізі виявилося, що таким агентом є велика загальноукраїнська мережа з продажу побутової електроніки та техніки. Платежі, що надходять до страхової компанії, є частиною вартості товару, яку покупці сплачують, іноді навіть незвертаючи на це увагу.

Проте, для роздрібної мережі з продажу електроніки така модель реалізації товару носить досить відчутний податковий ефект:

на частину оплати товару, що надходить у вигляді страхового платежу непотрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ, а, враховуючи статус продавця як страхового агента, – нема  необхідності відображення таких доходів у фінансовій звітності.

Такі факти, виявлені в ході перевірки страхової компанії, стали підставою для здійснення ревізорами повного комплексу заходів із перекваліфікації зазначених операцій й відображення відповідних висновків в акті перевірки, які в подальшому стануть основою доказовою базовю для вжиття заходів до основного вигодонабувача вказаної схеми – мережі з торгівлі побутовою технікою та електронікою.

Слід відмітити, що ДФС України повністю підтримано заходи Офісу великих платників податків ДФС щодо руйнування схеми розмивання податкової бази з ПДВ мережею з торгівлі побутовою технікою та електронікою та відповідно, в повному обсязі підтверджено донарахування податку страховій компанії під час здійснення нею апеляційного оскарження.

Коментарі

kazmetal l.com