То хто ж ключовий в процесі адаптації українського законодавства до стандартів Євросоюзу?

Share Button

25 січня 2018 року  вперше після старту євроінтеграційних процесів комітетом «З питань євроінтеграції  Верховної Ради України» було проведено тренінг, на якому в доступній формі була викладена історія злетів і падінь, а також об`єктивно  висвітлений нинішній  стан справ з можливостями залучення і громадянського суспільства.  

Як не дивно, спікери наголошували на тому, що ключову роль у процесі адаптації українського законодавства до стандартів Євросоюзу відіграють саме міністерства, опрацьовуючи проекти відповідних законів, і саме вони подають законопроекти на розгляд Верховної Ради. Виникає питання в представників громадянського суспільства: яка роль у цьому українського Уряду? Адже саме Уряд є виконавчим органом  в парламентсько- президентській республіці, а не міністри, які входять до його складу.

Разом з тим інформація, яка подається в додатках «Постанова Кабінету Міністрів України про порядок проведення планування, моніторингу та оцінки результативності виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами – членами, з іншої сторони» (одним документом) та «Інституційне забезпечення та організація виконання угоди про Асоціацію» (другим документом) може бути корисна бізнесовому середовищу, щоб знайти своє місце не лише в процесах законотворення з використанням досвіду реальних практиків , а і зрозуміти: яким чином виходити на Єврофонди, в тому числі і з урахування можливостей Урядового офісу з питань Євроінтеграції.

 

Коментарі
kazmetal l.com