То бути Громадській раді Фонду соцстрахування чи не бути? – ось в чому питання

Share Button

На електронну пошту до редакційного ПАЦЮКА журналу «РоботодавецЬ» надійшов лист від голови ініціативної групи з підготовки установчих зборів по формуванню складу Громадської ради Фонду соцстрахування України Богдана НАЗАРЕНКА. Автор листа запевняє редакційного ПАЦЮКА, що легітимна Громадська рада Фонду соцстрахування буде сформована попри спроби заблокувати процес її утворення. Цитуємо:

«Створення Громадської ради при Фонді соціального страхування України намагаються саботувати шляхом протиправного, рейдерського привласнення повноважень органу громадського контролю та прийняття судових ухвал, що суперечать принципам правової демократичної держави та позбавляють громадян України конституційних прав і свобод у здійсненні громадського контролю.

З вимогою зупинити процес утворення громадської ради Фонду соціального страхування Всеукраїнська профспілка працівників наземного, водного та авіаційного транспорту зверталась до суду тричі – двічі судді відмовляли позивачу через необґрунтованість клопотання та високу соціальну значимість громадського контролю за системою загальнообов’язкового державного соціального страхування, який позивач прохав заблокувати.

Однак, з незрозумілих, враховуючи декларовані принципи реформування судової системи щодо доброчесності, причин, суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Ю. Шрамко у відповідь на третю спробу позбавити інститути громадянського суспільства можливості сформувати законну та ефективну Громадську раду Фонду соцстрахування, задовольнила вимоги позивача, заборонивши Фонду соціального страхування України вчиняти будь-які дії, направлені на створення Громадської ради до закінчення розгляду адміністративної справи.

Зазначені дії порушують права 69 всеукраїнських громадських організацій, всеукраїнських профспілок і всеукраїнських об’єднань роботодавців, які у визначеному законодавством порядку заявили про бажання взяти участь у процесі громадського контролю за діяльністю Фонду соціального страхування та делегували своїх представників на участь в установчих зборах по формуванню складу Громадської ради Фонду.

Водночас, попри те, що відповідно до судової ухвали Фонд соціального страхування станом на сьогодні не має можливості сприяти утворенню Громадської ради, ініціативна група з підготовки установчих зборів для формування складу Громадської ради Фонду продовжує свою роботу відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Порядку утворення та діяльності Громадської ради Фонду, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2015 № 555 «Деякі питання здійснення контролю за діяльністю Фонду соціального страхування».

Зокрема, 24 січня відбулось друге засідання ініціативної групи, на якому було затверджено список учасників установчих зборів, кандидатів до складу Громадської ради Фонду в кількості 56 осіб.

Реалізуючи законні права інститутів громадянського суспільства, гарантовані Конституцією України, Законом України «Про громадські об’єднання», Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Законом України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності» і законодавством щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також враховуючи недопустимість подальшої роботи Фонду соціального страхування України без законно сформованого органу громадського контролю, повідомляємо, що установчі збори з формування складу Громадської ради Фонду відбудуться 01 лютого 2018 року.

Персональний склад Громадської ради Фонду соціального страхування буде сформовано шляхом рейтингового голосування».

Друзі, що про це думаєте? Чекаємо ваших коментарів.

Нагадаємо, що редакційний ПАЦЮК знає все про всіх. Тому список кандидатур до складу Громадської ради Фонду соцстрахування вже в його інформаційній скринці. Але про це – пізніше.

Коментарі
kazmetal l.com