Нардепи та експерти пропонують бізнесу пильнувати за діяльністю посадовців

Share Button

Проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення захисту суб’єктів господарювання від неправомірних дій або бездіяльності дозвільних органів» надасть підприємцям реальні інструменти для протидії зловживанням посадовців.

Це другий із трьох законопроектів, спрямованих на створення можливості для підприємців захищати свої права при взаємодії з органами влади, які розроблено за допомогою експертів Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні» (ЛЕВ) в координації зі спеціалістами Мінекономрозвитку, Державної регуляторної служби України, а також народними депутатами України.

Перший законопроект щодо посилення захисту суб’єктів господарювання від неправомірних дій посадових осіб суб’єктів владних повноважень при здійсненні заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності зареєстровано  під № 7326 ще 20 листопада 2017 року. Третій законопроект стосується запровадженню відповідальності за порушення посадовими особами порядку надання адміністративних послуг і він ще очікує на реєстрацію у Верховній Раді України.

Знаходити шляхи вирішення найбільш проблемних і актуальних питань у стосунках бізнесу та посадових осіб органів влади допомагає активний діалог з представниками громадських об’єднань, що входять до громадської ради при Державній регуляторній службі України, на яку покладено контроль за дотриманням посадовцями чинного законодавства у відповідних сферах.

«Цими змінами до законодавства, нарешті, вирішено колізію щодо відповідальності за порушення вимог законодавства у такій процедурі, як реєстрація декларацій. Така процедура передбачає подачу декларації, у якій йдеться про відповідність суб’єкта господарювання до вимог законодавства для отримання дозволу, що суттєво спрощує отримання дозволу», – зазначив директор Департаменту правової роботи і державного нагляду та контролю ДРС Олександр Барбелюк.

«Обов’язки чиновників повинні бути дійсно обов’язковими до виконання. Сьогодні система створила ілюзію контролю за діями чиновників, бо жодної відповідальності за порушення ними закону вони не несуть» – наголосила народний депутат України,  Голова Всеукраїнського об’єднання підприємців малого та середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан, – «В проекті ми пропонуємо запровадити дієвий механізм контролю з боку громадськості, з наступним прийняттям рішення судом. Вважаю, що саме цей крок дозволить нам розпочати реальне виконання діючих законів і забезпечить реалізацію передбачених законами прав громадян і бізнесу».

«Звісно, підхід, пропонований у законопроекті, це не панацея. Він не вирішить усіх проблем дозвільної системи у сфері господарської діяльності (яка потребує перегляду у напрямі скорочення кількості дозвільних процедур і розширення застосування декларативного принципу)» – акцентував старший експерт Програми USAID ЛЕВ Любомир Чорній – «Однак, ми сподіваємося на його запобіжну дію – що посадовці, розуміючи можливість настання відповідальності, обережніше ставитимуться до своїх обов’язків і не створюватимуть перешкод для законної діяльності підприємців».

Коментуючи проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту суб’єктів господарювання від неправомірних дій посадових осіб суб’єктів владних повноважень при здійсненні заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», його співавтор, Народний депутат України Сергій Кіраль, зазначив: «Для мінімізації ризиків, які виникають при плануванні і проведенні перевірок бізнесу, необхідна дієва система виявлення порушень і притягнення до відповідальності посадовців контролюючих органів. Законопроект № 7326 передбачає право складати протоколи для фіксації таких порушень представниками громадськості – рад підприємців та громадських рад при профільних органах влади. Це дасть змогу «запустити» дієву систему протидії і реагування на можливі зловживання посадовців, а ще більше, як ми сподіваємося, сприятиме профілактиці таких порушень».

«Узагальнюючи те, на що найбільше скаржаться підприємці, можна зробити висновок, що навіть належним чином зафіксувати факт порушення їх прав, наразі, вдається далеко не завжди» – розкриває зміст пропонованих змін експерт Програми USAID ЛЕВ, член Громадської ради при Державній регуляторній службі України Олександр Пліва – «Завдяки залученню до цього процесу делегованих представників громадських організацій, які захищають права бізнесу, вдасться значно посилити спроможність держави належно реагувати на такі порушення, щоб винні не могли уникнути передбаченої законом відповідальності. Адже відповідальність – саме те, чого наразі не вистачає суспільству, а у відносинах влади та бізнесу вона має бути взаємною».

Джерело: Державна регуляторна служба України

Коментарі
kazmetal l.com