КУДИ ПОДІВСЯ «ШИРОКИЙ І МОГУТНІЙ» ДНІПРО?

Share Button

Громадськість б’є на сполох через жахливий екологічний стан головної водної артерії України. Дніпро опинився під серйозною загрозою.       Великий Дніпро вже не гуде, а стогне. Збулася мрія чиновників: столичної землі стає все більше, а річки все менше. Прогулянка по коліно у воді посередині Дніпра в Києві стала реальністю. Це може зробити будь-хто. Правда, в зв’язку з похолоданням краще відкласти це заняття до весни. Роки йдуть… але до сих пір немає Державної Програми з розчищення столичної акваторії Дніпра, повідомляє прес-служба Асоціації рибалок України.

Острів через 10 років

Найдавніша річка Європи катастрофічно міліє. У столичній акваторії з’явилося 56 мілин, які незабаром можуть стати островами. Нові острови вже визирають з води між мостами Метро і Патона.

– Однією з причин обміління річки є втрата нею власної течії. Дніпро перегородили греблями. Найбільша річка Європи не в змозі змити все те, що потрапляє в неї разом з побутовими і виробничими стоками. Вода в каскаді Дніпровських водосховищ нагадує коктейль зі всієї таблиці Менделєєва – каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Береги хаотично забудовуються, знищуючи природні нерестилища, заплавні луки, протоки, острови … Дніпро позбавляють можливості самоочищувати свої води. Земснаряди розривають на частини річку, змінюючи ландшафт дна і конфігурацію берегової лінії, змінюючи русло Дніпра. Тільки в спогадах класиків Дніпро залишився «широким і могутнім …». Він вже не реве, а стогне. Дніпро як річка вмирає!

Дніпро крім широкої водної гладі, складається із сотень річок, що в нього вливаються. Вони як вени повинні своїми водами давати життя Дніпру. Не має сенсу лікувати головну аорту Дніпро при цьому забувши про малі річки, що наповнюють його. А ось з ними справді біда. Ніхто не займається ними. Вони міліють і зникають. У них скидають різні стоки і зливи. Поля підійшли впритул до водойм і після рясних дощів вся хімія з них змивається у водойми. По дренажних каналах вони потрапляють в малі річки, в яких пестициди і інша хімія випалюють все живе. І течуть ці отруєні води в Дніпро, де осідають на дні …

Скільки коштує пограбувати річку

Основну шкоду Дніпру в столиці і області завдають земснаряди.

  • Сьогодні їх використовує бізнес в своїх суто особистих цілях, –каже Олександр Чистяков. –  Начебто робиться добра справа, поглиблюється річка. Ось тільки «розчищення» відбувається тільки там, де є пісочний ресурс. А після таких піратських робіт залишаються понівечені річки. Це банальний злодійський видобуток піску на продаж.

Головну річку України перетворюють на піщаний кар’єр. В результаті між мостом Метро і мостом Патона, на середині річки, стало настільки мілко, що вже з води визирає «новий» острів . І він, на жаль, не самотній …

За неофіційними даними, сьогодні земснаряд можна орендувати за 40 – 50 грн з кубометра піску. Ще зовсім недавно близько півтора десятків земснарядів працювало в столичній дніпровської акваторії і на внутрішніх озерах Києва. Ще тридцять в Київській обл. А якщо додати до цього понад 20 незаконних піщаних кар’єрів, то за рік розкрадається піску на сотні мільйонів гривень.

Зовсім недавно всі могли бачити, як працюють земснаряди. Було це не десь на околиці, а в центрі столиці, з видом на Києво-Печерську Лавру.

Протягом довгих двох років точилася вперта боротьба по зупинці найбільш великих «намивачів» піску в Київській акваторії. Нарешті земснаряди заарештовані. Порушено кримінальну справу проти ПАТ “Мостобуд”, яке незаконно (за фіктивними документами) видобувало пісок, – каже керівник громадської організації «Стоп корупції» Богдан Хмельницький.Обсяги видобутого піску вражають: тільки на складі компанії заарештовано понад ДВОХ МІЛЬЙОНІВ тонн! Розмах видобутку дозволяв сплачувати хабарі природоохоронним та правоохоронним структурам, щоб ті «закривали очі» на це цинічне свавілля. Але завдяки послідовній, часом титанічній праці громадськості ця схема зруйнована. У цьому найактивнішу участь взяли: ГО “Стоп Корупція”, ГО “Демократичний Контроль”, ГО “Стоп нелегал”, ГО “Народне правосуддя”, ВГО “Асоціація рибалок України” та багато інших громадських об’єднань.

Коментарі
kazmetal l.com