Земельний кодекс: зміни для фермерів

Share Button

Орендарями земельних ділянок сільськогосподарського призначення зможуть бути виключно громадяни України, що є членами сімейного фермерського господарства

Законопроектом «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення і розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності» №7060 від 4 вересня 2017 року пропонується внести зміни до деяких статей Земельного кодексу.

Цілями та завданнями законопроекту вказано:

— спрощення доступу до земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності для громадян України, які виявили бажання започаткувати та вести або розширити вже створене сімейне фермерське господарство;

— створення більш сприятливих умов для набуття громадянами України земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності для ведення фермерського господарства з метою створення та розвитку сімейних фермерських господарств;

— зменшення корупції в земельних відносинах шляхом запровадження суттєвих обмежень у використанні та обтяжень речових прав на земельні ділянки, набуті у приватну власність в порядку безоплатної приватизації із земель державної та комунальної власності, а також одержаних у користування у поза аукціонному порядку.

Зокрема, главу 5 «Землі сільськогосподарського призначення» запропоновано доповнити новою ст. 311 «Особливості використання та розпорядження земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, переданої на земельних торгах в оренду для створення та розвитку сімейних фермерських господарств».

Стаття вказує розмір земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної чи комунальної власності, яка передається в оренду на земельних торгах для фермерських господарств, — не більш як 5 га для ведення фермерського господарства.

Орендарями можуть бути виключно громадяни України, що є членами сімейного фермерського господарства.

Після закінчення строку договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної чи комунальної власності, переданої на земельних торгах в оренду для створення та розвитку сімейних фермерських господарств (далі — така земельна ділянка), громадяни України мають право:

— на поновлення договору оренди землі на той самий строк і на тих самих умовах;

— безоплатно отримати у власність відповідну земельну ділянку або її частину у розмірі, що не перевищує 2 га;

викупити земельну ділянку або її частину із розстроченням платежу до 20 років.

Також главу 18 «Обмеження прав на землю» пропонується доповнити ст. 1111«Обтяження речових прав на земельні ділянки та обмеження у використанні земельних ділянок, переданих із земель державної та комунальної власності у приватну власність безоплатно або за плату із розстроченням платежу, а також земельних ділянок державної та комунальної власності, переданих у користування без проведення земельних торгів».

Передбачені обмеження:

1. Особам, які отримали у власність такі землі, протягом семи років з дня державної реєстрації права власності на них забороняється відчужувати земельні ділянки (крім відчуження для суспільних потреб з мотивів суспільної необхідності), передавати їх у заставу, а також у користування третім особам.

2. Земельна ділянка може використовуватися лише для закладання та вирощування багаторічних насаджень, тваринництва, овочівництва, вирощування органічної продукції, а також для зберігання та переробки сільськогосподарської продукції.

3. Земельна ділянка має використовуватися виключно фермерським господарством, зареєстрованим як юридична особа, що має статус фермерського господарства, за умови, що в його підприємницькій діяльності використовується праця членів такого господарства, якими є члени виключно однієї сім’ї.

4. Зміна цільового призначення забороняється.

У разі порушення умов договору оренди такої земельної ділянки договір оренди землі підлягає розірванню. Якщо таке порушення сталося після викупу земельної ділянки, а у разі, якщо таке порушення сталося після викупу земельної ділянки її орендарем, але до сплати повної вартості, — умови договору купівлі-продажу щодо розстрочення платежу втрачають актуальність, а купівельна ціна земельної ділянки збільшується на 100%.

http://ua.racurs.ua/1720-zemelnyy-kodeks-zminy-dlya-fermeriv

Коментарі
kazmetal l.com