Відносини між митними органами України та Польщі отримають нового імпульсу

Share Button

ДФС зацікавлена в подальшій підтримці європейських партнерів, у першу чергу польських, у реформуванні митних органів ДФС та виконанні Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Про це завив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час робочого візиту на чолі делегації Державної фіскальної служби України до Національної адміністрації доходів Республіки Польща. 

За його словами, у рамках дії безвізового режиму з країнами ЄС значно зросла кількість осіб та транспортних засобів, які перетинають кордон. До того ж, відбувається реформування митних органів України, в тому числі і відповідно до Угоди про асоціацію Україна-ЄС, здійснюються заходи з протидії контрабанді. Все це вимагає нового імпульсу та активізації відносин між митними органами України та Польщі.

За словами Мирослава Продана, перспективними напрямками такої співпраці, в тому числі за рахунок надання технічної допомоги,  є спрощення та прискорення митних процедур, у т.ч. розширення спільного контролю на інші пункти пропуску, удосконалення взаємодії контролюючих органів на кордоні, обмін інформацією тощо.

Між ДФС та Національною адміністрації доходів Республіки Польща було домовлено про створення двох робочих груп на рівні експертів. Перша стосується оцінки пілотного проекту по обміну інформацією в пункті пропуску «Рава Руська – Хребінне» та можливостей поширення такого обміну на інші пункти пропуску на українсько – польському кордоні. Крім того, обговорювалася перспектива збільшення обсягу інформації, якою обмінюються митні органи обох країн.

Друга група має на меті оцінити функціонування Системи попереднього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій, наприклад, черг, для подальшого їх уникнення та попередження, а також пришвидшення митних процедур на кордоні.

Мирослав Продан звернув увагу, що обидві групи мають провести засідання до кінця 2017 року.

Крім того, сьогодні делегація ДФС відвідала Центр сканування в м. Гданську. Тут ознайомилися з досвідом митних органів Польщі у застосуванні скануючих систем при здійсненні митних процедур та подальшої обробки і використанні отриманої інформації.

«Це для ДФС становить особливий інтерес в контексті удосконалення митних процедур в морських портах Одеси та більш широкого застосування засобів митного контролю – скануючих пристроїв, вагових комплексів та відеоспостереження. Важливим для нас є й удосконалення системи підвищення кваліфікації митників, зокрема, з питань використання скануючих пристроїв, виявлення наркотичних речовин за участю кінологічних команд. На сьогодні ми здійснюємо закупівлі таких пристроїв і досвід наших польських колег у застосуванні засобів митного контролю стане нам в нагоді», – зазначив очільник ДФС.

Він також відзначив вагомий внесок польських експертів в реалізацію проекту Твіннінг, який став одним з найуспішніших проектів міжнародної технічної допомоги для митних органів України за останні роки.

У рамках цього проекту запроваджено обмін інформацією між митними і прикордонними службами України, розпочато застосування принципу автоматизованої системи „Єдиного вікна”.

Крім того, у пункті пропуску „Нові Яриловичі –Нова Гута” на українсько-білоруській ділянці державного кордону Державною фіскальною службою та Державною прикордонною службою України проводиться експеримент щодо спрощеного порядку оформлення осіб та транспортних засобів.

 

Довідково:

Обсяг торгівлі між Україною та Польщею  має тенденцію до зростання і за 9 місяців 2017 р. склав 4,4 млрд. дол. США. Польща займає 4 місце у загальному товарообігу України. Зростання у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року складає 26% або 902 млн. дол. США.

Коментарі
kazmetal l.com