У ДФС нагадали порядок сплати земельного податку

Share Button
Строки давності для нарахування фізичним особам земельного податку настають на 1095-й день, що настає за останнім днем граничного строку сплати зобов’язань, нарахованих податковими органами.

Відповідне роз’яснення Головного управління ДФС в Одеській області передано Укрінформу.

“Cуму земельного податку фізичні особи можуть уточнити в податковій інспекції. З урахуванням строків давності органи фіскальної служби мають право на нарахування фізичним особам сум земельного податку не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом”, – зазначили в ДФС.

При цьому граничним строком сплати грошових зобов’язань для фізичних осіб – платників земельного податку, які перебували на обліку станом на 1 травня, є 29 серпня. Граничний строк сплати грошових зобов’язань для фізичних осіб – платників земельного податку, що набули право власності на земельні ділянки після 1 травня, визначається з урахуванням дати отримання інформації про перехід права власності.

Згідно зі статтею 287 Податкового кодексу України податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до органів фіскальної служби за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо:

– розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку;

– права на користування пільгою зі сплати податку;

– розміру ставки податку;

– нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою, контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Якщо сума грошового зобов’язання розраховується органами фіскальної служби, платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми, проте несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання і має право оскаржити зазначену суму в порядку, встановленому Податковим кодексом України (ст.54 ПКУ).

Відповідно до положень Податкового кодексу, строк давності для погашення боргу становить 1095 днів. Перебіг строку давності починається з дня виникнення податкового боргу. Податковий борг виникає наступного дня за останнім днем граничного строку сплати грошових зобов’язань, встановленого ст. 57 Кодексу. Після спливу строку давності податковий борг не підлягає стягненню.

 

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2318707-u-dfs-nagadali-poradok-splati-zemelnogo-podatku.html

kazmetal l.com