Що відбувається з ринком нерухомості і хто сьогодні опинився в зоні ризику

Share Button

Політика Центрального банку призвела до того, що сьогодні отримати кредит на придбання нерухомості, іпотечний кредит на значний строк з адекватними процентними ставками неможливо. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст Борис Кушнірук.

За словами нашого співрозмовника, в Україні доволі «забавна» ситуація з ринком нерухомості, особливо в Києві.

«Ситуація з ринком нерухомості характеризується наче прямо протилежними тенденціями. З одного боку, у нас зростає обсяг будівництва і введення в експлуатацію нових жилих метрів, причому як в Києві, так і в передмісті. В тому числі одним з трендів стало будівництва і таун-хаузів, і котеджних містечок. При тому ситуація така, що ціни на будівельні матеріали доволі суттєво зросли, і виникло протиріччя, коли ціна на нерухомість, враховуючи пропозицію, яка є на ринку, як нових квадратних метрів, так і вторинному ринку, зростає, а попит обмежений. В той же час зростає ціна на будівельні матеріали, і таким чином виявляється, що побудувати новий будинок дорожче, ніж купити практично новий будинок на вторинному ринку чи квадратні метри», – пояснює експерт.

«Умовно кажучи, більше ризиків і найбільш питань виникає у тих, хто хоче щось будувати, тому що витрати зростають, а можливості, якщо ви розглядаєте квадратні метри як інвестиційні вкладення, то виникає справді суттєвий ризик, пов’язаний з тим, що воно просто не буде окуповуватися. Витрати можуть бути вищими, ніж ті кошти, які ви можете отримати при продажу. Тобто, як правило, ті, хто вже почав будівництво чи знаходиться на кінцевій стадії, вони вимушені його завершувати, щоб в такому вигляді продати, бо якщо ви цього не зробили, то ви просто заморозили гроші і взагалі нічого не маєте. Тому часто-густо ми бачимо завершення будівництва навіть тоді, коли власники цих будівель усвідомлюють, що вони не можуть їх продати з якимось суттєвим прибутком», – додає Кушнірук.

Також, додає економіст, ця ситуація пов’язана з тим, що політика Центрального банку призвела до того, що сьогодні отримати кредит на придбання нерухомості, іпотечний кредит на значний строк з адекватними процентними ставками неможливо.

«Таких кредитів немає в банківській системі на сьогоднішній день, і це суттєво обмежує попит, тому що в кращому випадку самі власники будівель, чи багатоквартирних, чи будинків окремих, можуть погоджуватися на якісь розстрочки від року до трьох, але не більш того», – каже співрозмовник видання.

«Як правило, для того, щоб можна було реально розраховувати на придбання нерухомості, чи то квартири, чи то будинку, потрібний все ж таки строк від 5 до 10 років, якщо найменше, а бажано було б, як на Заході чи США — до 30 років. Тоді цей кредит буде реально взяти і реально гасити, маючи на увазі, що відсоткова ставка складає 3-4% річних», – додає аналітик.

Таким чином, констатує експерт, на сьогодні головна проблема полягає в тому, що ми не можемо казати про перегрітість ринку, тому що зіштовхуємось, навпаки, з тим, що ціни на ринку не зростають, попри те, що зростає пропозиція і будівництво.

«Але воно фактично здійснюється власниками будівель і тими, хто просто не потягнув — наприклад, зробив будівлю до якоїсь стадії, і все, зупинився. Далі йти не може, грошей немає. І він починає виставляти це на продаж вже без урахування, що він хоче щось виграти на цьому. Він хоче хоч якось, хоч не повністю, але повернути ті кошти, які він вклав, які вже точно не окупляться», – каже Борис Кушнірук.

 

https://from-ua.com/news/419151-scho-vidbuvaetsya-z-rinkom-neruhomosti-i-hto-sogodni-opinivsya-v-zoni-riziku.html

kazmetal l.com