ДО УВАГИ НОТАРІУСІВ!

Share Button

Порядок надання інформації про видачу свідоцтв про право на спадщину

Головне управління ДФС у м. Києві нагадує, що відповідно до чинного законодавства видача свідоцтв про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, здійснюється нотаріусом або в сільських населених пунктах – уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування.

При цьому, свідоцтво про право на спадщину спадкоємцю – нерезиденту видається за наявності документа про сплату таким спадкоємцем податку на доходи фізичних осіб та військового збору з вартості об’єкта спадщини.

Згідно із внесеними у 2017 році до статті 174  Податкового кодексу України Законом України від 23.02.2017 № 1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини»  змінами інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину в порядку, встановленому розділом IV Кодексу для податкового розрахунку, до контролюючого органу щокварталу подають: нотаріус за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса та/або в сільських населених пунктах – уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

У податковому розрахунку обов’язково зазначається сума доходу у вигляді вартості успадкованого майна, отриманого платником податку, зазначеним у     п. п. 174.2.2  п. 174.2 ст. 174 Кодексу, а саме спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступеня споріднення у понятті, визначеному Кодексом.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма 1- ДФ) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4.

Інформація про видачу свідоцтва про праву на спадщину (посвідчений договір дарування) відображається в податковому розрахунку за такими ознаками:

за ознакою «113» –  про отримання будь-якого об’єкта спадщини членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення спадкодавця;

за ознакою «114» –  про отримання будь-якого об’єкта спадщини спадкоємцями, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення зі спадкодавцем;

за ознакою «115» – про отримання будь-якого об’єкта спадщини (подарунка) від нерезидента або отриманий нерезидентом;

за ознакою «116»  – про отримання спадщини (подарунка) у вигляді об’єктів рухомого та нерухомого майна, готівки або коштів, що успадковуються особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності у вигляді об’єктів рухомого та нерухомого майна, що успадковуються дитиною-інвалідом;

за ознакою «117»  – про дохід, отриманий платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину чи дарунок грошових заощаджень, поміщених до 02.01.92р. в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 – 1994 років, погашення яких не відбулося.

Довідково:

Головне управління ДФС у м. Києві

04116, Київ, вул. Шолуденка, 33/19, тел./факс 461-77-30

www.kyiv.sfs.gov.ua, E-mail: kyivpress@sfs.gov.ua

Цілодобова телефонна лінія ДФС України «Пульс» – 284-00-07

Консультаційний центр ГУ ДФС у м. Києві – 461-77-00

kazmetal l.com