ВСУ: споживачі сплачують судовий збір у вищих інстанціях

Share Button

При поданні апеляційної чи касаційної скарги, або ж заяви про перегляд рішення Верховним Судом України споживач не звільняється від судового збору і зобов’язаний сплатити його у розмірі, встановленому законом.

ВСУ у постанові від 6.09.2017 зазначив, що споживач звільняється від сплати судового збору за подання саме позовної заяви до суду першої інстанції. Водночас він має обов’язок щодо сплати збору при вчинені відповідних дій у всіх інших інстанціях.

У справі, яка розглядалась ВСУ (№ 6-185цс17), споживач звернувся до суду із позовом про визнання недійсними кредитного та іпотечного договорів. Суд першої інстанції в задоволенні позову відмовив. Апеляційний суд повернув скаргу заявнику, вказавши на несплату ним судового збору. З тієї ж підстави визнана неподаною і касаційна скарга.

Вивчивши матеріали справи, ВСУ зазначив, що п. 7 ст. 5 закону «Про судовий збір» у первісній редакції передбачав звільнення від сплати судового збору споживачів за позовами, пов’язаними з порушенням їхніх прав.

Разом з тим до цього закону неодноразово вносилися зміни. Унаслідок прийняття закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» від 22.05.2015 № 484-VIII з переліку осіб, звільнених від сплати збору, такі особи як споживачі виключені.

 

http://zib.com.ua/ua/130259-vsu_spozhivachi_splachuyut_sudoviy_zbir_u_vischih_instanciya.html

kazmetal l.com