ДФС: Секторальні зустрічі з бізнесом

Share Button

Мирослав Продан: Секторальні зустрічі з бізнесом дають можливість зрозуміти проблематику у кожній галузі

Друга секторальна зустріч із циклу започаткованих ДФС зустрічей з бізнесом відбулася сьогодні, 19 вересня. Вона стала продовженням діалогу представників фіскальної служби та галузевих підприємств. Цього разу свої питання та пропозиції висловлювали керівники підприємств харчової та фармацевтичної галузей, оптової та роздрібної торгівлі-члени Ради з питань стимулювання інвестицій та підприємницької діяльності при ДФС

«Для фіскальної служби дуже важливим є зворотній зв’язок з бізнесом. Такі зустрічі, спільно ініційовані ДФС та членами Інвестради, дають можливість чіткого розуміння проблематики кожної з галузей, адже під час загальних зустрічей неможна детально розглянути той спектр питань, який цікавить представників конкретної сфери. Завдяки секторальним зустрічам ми маємо змогу дізнатися про реальну ситуацію, існуючі проблеми та ефективно їх вирішити», – зазначив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.

Одним з питань сьогоднішньої зустрічі, яке є актуальним не лише для представників присутніх підприємств, а й для всього бізнесу, стало визначення митної вартості. Так, через діяльність імпортерів, які завозять товар по заниженій митній вартості, наша держава втрачає значні суми коштів через несплату митних платежів, а інші підприємства, зокрема, офіційні підприємства компаній-виробників, отримують неконкурентні умови для своєї діяльності на українському ринку.

«Є неприпустимою ситуація, коли суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності при ввезенні товару на територію України сплачують менше митних платежів, ніж офіційний представник компанії-виробника.  Тому визначення митної вартості є однією з великих проблем, над вирішенням якої працює фіскальна служба», – наголосив Мирослав Продан.

Він також надав доручення керівникам відповідних департаментів відпрацювати питання вирівняння митної вартості (зокрема, на ринку кави) з урахуванням отриманої інформації від підприємств-виробників щодо підтвердження автентичності товару.

Під час зустрічі порушувалося також питання, актуальне для фармацевтичної галузі, щодо порядку застосування нульової ставки акцизного збору на спирт етиловий, який використовується для виробництва лікарських засобів. Для врегулювання цього питання ДФС буде направлено відповідне звернення до Міністерства фінансів.

Варто зауважити, що представники бізнесу неодноразово звертали увагу на те, що Державна фіскальна служба України стає консультативним органом та відкрита до спілкування з бізнесом. Водночас висловлювалося побажання щодо вдосконалення роботи Електронного кабінету платника, зокрема, впровадження деяких сервісів, необхідних для роботи юридичних осіб.

У свою чергу очільник ДФС Мирослав Продан наголосив, що до кінця року планується впровадити в Електронний кабінет всі послуги, які надаються ДФС. Зокрема, для фізичних осіб вже сьогодні в електронному вигляді надається 80% послуг.

«Я впевнений, що лише  спілкування платника податків з інспектором фіскальної служби виключно через електронні сервіси допоможе усунути в нашій роботі людський фактор, а отже і можливість корупційних проявів», – підкреслив Мирослав Продан.

На сьогодні в Електронному кабінеті платника найпопулярнішими є такі три сервіси. Перший – отримання довідки про доходи, яка необхідна для заповнення декларації та отримання субсидій, друга – отримання довідки про відсутність заборгованості перед бюджетом, необхідна для участі у тендерах, та третя – Єдиний реєстр податкових накладних, який надає  можливість завантаження та друку податкових накладних та отримання інформації щодо їх статусу.

Мирослав Продан також зауважив, що ДФС докладає максимум зусиль для того, щоб Електронний кабінет платника став максимально потужним сервісом, який буде альтернативою для бізнесу під час вибору програмного продукту.

Учасники зустрічі також обговорили шляхи вирішення проблеми з вчасною реєстрацією податкових накладних через хакерські атаки на сервери компаній, посилення кібербезпеки, функціонування системи аналізу моніторингу ризиків при реєстрації податкових накладних, повернення переплат з податку на прибуток тощо.

Довідково:

З початку року платниками податків – представниками фармацевтичної галузі сплачено понад 1,1 млрд. грн. податкових платежів, харчової галузі – 5,5 млрд. грн.., оптової торгівлі – понад 31,5 млрд. грн. та роздрібної торгівлі – майже 14,4 млрд грн.

 

sfs.gov.ua

Коментарі
kazmetal l.com