Постанова НБУ: Банки готують до введення нових стандартів фінзвітності з Нового року

Share Button
Правління Національного банку прийняло постанову, якою затверджені зміни до Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України та Інструкції щодо його застосування.

 Про це повідомляє у четвер, 14 червня, прес-служба НБУ.

«Метою прийняття цього документа є забезпечення відображення в бухгалтерському обліку операцій, що здійснюються банками в Україні, згідно з Міжнародним стандартом фінансової звітності 9 (МСФЗ) “Фінансові інструменти” (у редакції 2014 року), який діятиме з 1 січня 2018 року», – йдеться в повідомленні.

Зі слів директора Департаменту бухгалтерського обліку НБУ Богдана Лукасевича, сьогодні усі банки України ведуть бухгалтерський облік та складають фінансову звітність за МСФЗ, проте наразі перед банківською спільнотою стоїть важливе завдання – перейти у 2018 році на МСФЗ 9.

«Національний банк слідкує за змінами в міжнародних стандартах, детально їх вивчає, впроваджує та намагається бути прикладом на цьому шляху  для всієї банківської системи та загалом для всієї України», – наголосив він.

Зокрема нормами постанови № 89 передбачено: затвердження нової редакції Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, які набирають чинності з 25 грудня 2017 року. Банкам також буде надано можливість здійснити підготовчу роботу, у тому числі з доопрацювання програмних комплексів, задля забезпечення переходу на новий План рахунків, та складання статистичної звітності з його врахуванням.

Водночас Національний банк України передбачив етапи переходу на новий План рахунків, розроблений відповідно до вимог МСФЗ 9. Так постановою № 89 встановлено перехідний період для перенесення залишків: протягом періоду з 1 до 14 грудня 2017 року банки мають перенести залишки  згідно з перехідною таблицею перенесення залишків з рахунків для обліку дисконту (премії) за наданими кредитами, залученими депозитами, короткострокових, довгострокових, прострочених кредитів – депозитів, прострочених нарахованих доходів – витрат за кредитами – депозитами. Також, протягом періоду з 18 до 24 грудня 2017 року (включно) банки мають перенести залишки з рахунків згідно з перехідною таблицею перенесення залишків за рахунками сформованих резервів за активними операціями.

 

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2305048-postanova-nbu-banki-gotuut-do-vvedenna-novih-standartiv-finzvitnosti-z-novogo-roku.html

kazmetal l.com