ЗА ІНФОРМАЦІЙНОЮ ЗАВІСОЮ

Share Button

Останнім часом над Україною спостерігається інформаційна завіса, яка не дає адекватно сприймати реальність. Ми бачимо лише те, що нам показують. Якусь викривлену, вигадану дійсність. Ця інформаційна завіса й надалі приховуватиме від суспільства справжню суть подій, якщо ми будемо дивитися на світ крізь її призму, стверджує директор департаменту Першого правового центру Святослав ДУБИНА.

Що заважає Україні бачити реальний стан речей і розвиватися?

Перше – самі українці. Проблема у тому, що ми вважаємо, ніби світ обертається навколо України. Тому ми сидимо і чекаємо. І, разом з тим, спостерігаємо, як у західних державах приходять до влади нові політичні еліти, які, на наш превеликий подив, не піклуються про проблеми пересічного українця. А хто вам сказав, що іноземні лідери будуть дбати про нас та наше процвітання? Я не чув, щоб у своїх виборчих компаніях лідери провідних країн це обіцяли. Звичайно, їхні та наші інтереси можуть збігатися, чом би й ні? Та вони переймаються лише економічним зростанням своїх країн та добробутом своїх громадян, крапка! А українці повинні самі дбати за свою країну та її майбутнє.

Друге відсутність критичного бачення. Щоб рухатись вперед, потрібно з’ясувати, де ми знаходимось. Лише твереза оцінка стану речей, критичне ставлення до реалій нашого політичного і суспільного життя та пошук людей, які спроможні діяти на благо держави та суспільства, дадуть можливість зрушити ситуацію на краще.

 

Де ми є?

Не буду перелічувати численні світові рейтинги, де Україна впродовж тривалого часу пасе задніх. Наведу лише одну цифру: ВВП України в загальносвітовому масштабі складає лише 0,17%. Це рівно стільки, скільки Німеччина виробляє за 72 години! Нашу країну за територією можна порівняти з Францією, але наш ВВП в 22 рази менший. І, до речі, в 4 рази менший ніж у сусідньої Польщі.

Уряд пропонує прийняти бюджетну резолюцію на три роки, згідно якої реальний ВВП упродовж цього періоду складатиме 3% і не перевищуватиме інфляцію в 7-6-5% відповідно. Виходить, що країна взагалі не намагається розвивати економіку до рівня Європи! Замість цього наші «слуги народу» в Brioni приїжджають до західних лідерів, які вдягнені куди скромніше, і просять черговий транш чи позику, бо попередню вже…

Третє – наші політики. Ще Грушевський казав свого часу: «Проблема України в тому, що нею керують люди, яким вона не потрібна».

Пояснюю. Чиї вимоги виконує влада? Ми постійно чуємо, що влада працює  над завданнями, які ставлять зовнішні гравці: західні політики, міжнародні організації та донори. Але в них є свої конкретні бенефіціари. Візьмемо МВФ. Хто є основними бенифіціарами МВФ?  Країни з найбільшим економічним потенціалом, які роблять великі внески в цю організацію. Це США, Німеччина, Велика Британія, Франція та Японія. Вони можуть отримати кредит по першому ж проханню. Україні ж готові надавати кошти тільки після того, як ми виконаємо певні вимоги.

Які ж завдання перед нами ставить МВФ та Європа? Провести земельну реформу.

Та тут постає питання: хто і на яких умовах зможе придбати ту землю? Якими будуть правила купівлі-продажу, хто їх встановлюватиме і під кого? Зараз 70% землі належить державі. І саме цю землю хочуть збути з молотка. Пам’ятається, як розпродавали державні підприємства. Людям роздали фантики у вигляді ваучерів, які за безцінь скупили декілька осіб, – так звана тодішня «еліта» України, і через доступ до державних кредитних коштів всі ці підприємства перейшли у власність сьогоднішніх олігархів, а в минулому – червоних директорів та комсоргів! Тепер ми змушені довірити МВФ і беніфіціарам МВФ розподілити 70% державної, а за Конституцією – народної землі!

Далі пенсійна та медична реформи, вимоги відмінити заборону на експорт лісу кругляку, що так необхідний європейським виробникам меблів, і ще безліч вимог, що випливають з інтересів беніфіціарів МВФ із західних країн. Чи можемо ми довірити нашу країну людям, що за три роки «рішучих реформ» втратили довіру суспільства? Чи можемо ми довіряти свої гроші парламентарям, дивлячись на чергове шоу у Верховній Раді?

Цього року вони розподілять 730 млрд. грн. з держбюджету, сформованого з наших податків та платежів!

Політики не мають ані плану, ані бажання вирішувати проблеми, які стоять перед Україною та загрожують існуванню нашої держави як такої. А це, насамперед, відсутність реальних реформ.

Потім: за даними Global Financial Integrity близько 11 млрд. дол. в рік виводиться з країни, а для нинішнього бюджету ця сума складає 40%! Тобто, коли ми сплачуємо податки, тарифи та робимо пожертви на війну, хтось у цей час краде ті кошти та перераховує на власні рахунки за кордоном!

Здається, Україна досі існує як держава на політичній мапі тільки завдяки незламаному духу українців. От, наприклад, заробітчани минулого року перерахували в Україну близько 4 млрд. дол. І це за офіційними даними. За неофіційними, сума становить близько 7 млрд.

Захід змусив наших політиків створити НАБУ, НАЗК, провести е-декларування серед держслужбовців. Для чого це було зроблено? Звичайно ж не тому, що на Заході переймаються процвітанням України і очікують, що такі нововведення кардинально змінять щось в країні.

До прикладу візьмемо е-декларування. Нас постійно тримають в інформаційному полі, мовляв, погляньте скільки чиновники та депутати задекларували майна! Та це ніщо у порівнянні з тим, скільки вони не задекларували, а тим самим офіційно позбавились права власності. І більше всього їхніх статків знаходиться за кордоном у вигляді офшорних рахунків, рухомого та нерухомого майна, золотих батонів, картин, акцій компаній. І така ситуація вигідна для Заходу, тому що в будь-який момент західні політики зможуть позбавити наших можновладців цих статків.

І знову інформаційна завіса. Тож кожен може відхилити інформаційну завісу і побачити реальну ситуацію.

Люди повинні стати вільними від своїх оман і завірянь політиків, вільними у своїй свідомості та відповідальними за майбутнє своєї Держави!..

kazmetal l.com