Банкомати відходять у минуле

Share Button

Банки поступово замінюють класичні банкомати, які можуть лише видавати готівку, на банкомати з функцією внесення грошей на рахунок, і інвестують у встановлення терміналів самообслуговування.

Такий підхід полегшує банкам процес привчання клієнтів до безготівкових платежів та проведення самостійних операцій з готівкою поза касами банків.

Сегментація ринку

Кількість банкоматів в II кварталі зросла на 2558 шт. (+8%), випливає зі звіту Національного банку. Однак де-факто банкоматів не побільшало. Цей парадокс пояснюється тим, що НБУ вперше «розщепив» статистику банкоматів на пристрої з різним функціоналом, показавши реальну ситуацію на ринку. І виявилося, що з 36,26 тис. банківських пристроїв самообслуговування класичні банкомати хоч і займають більшу частину – 18,56 тис. шт. (51,2%), але їх позиції тіснять ПТКС (вуличні термінали) – 16,51 тис. шт. (45,5%).

Невелика частка у депозитних банкоматів (з функцією прийому готівки) – 1,19 тис. шт. (3,3%). Такі банкомати встановили 20 банків, у 58 установ немає жодного такого пристрою.

Лідером в сегменті банківських терміналів самообслуговування очікувано опинився ПриватБанк – 80,5% ринку, або 13,3 тис. терміналів.

Але мова йде виключно про банківські ПТКС, оскільки ця статистика НБУ не враховує мережі вуличних терміналів небанківських установ. Адже якщо у всіх банків на 1 жовтня 2016 року було 17 тис. ПТКС, то у агентів банків – 30,5 тис. шт., у небанківських фінансових установ – ще 32 тис. шт. Лише 14 банків володіють терміналами ПТКС, інші 64 або їх не мають, або працюють через чужі мережі ПТКС.

У ПриватБанку також найбільше класичних банкоматів – 7,15 тис. шт. (38,5%), тоді як депозитних банкоматів всього 131. «Депозитні АТМ працюють як звичайні, оскільки вони не показали свою ефективність. Ми купували їх для експериментів», – говорить керівник напряму «Платежі та перекази» ПриватБанку Олексій Путятін.

При цьому банк встановив ще 70 банкоматів-ресайклінгів, які приймають і видають готівку по системі замкнутого циклу обігу готівкових: гроші, внесені в пристрій одним клієнтом, видаються іншому без їх інкасування. «До кінця року закінчуємо експерименти, і будемо приймати рішення, якими пристроями оновлювати парк – звичайними чи ресайклінгами», – говорить Олексій Путятін. Розширювати мережу ПриватБанк не планує. «Будемо підтримувати поточну кількість пристроїв. Сподіваюся на програму cashless economy», – підкреслює Олексій Путятін.

На другому місці за розміром банкоматно-термінальної мережі – Ощадбанк – 5252 пристрої, з яких 2720 – звичайні банкомати, 2475 – ПТКС, 57 – депозитні банкомати. «За I півріччя кількість банкоматів зросла на 2,5 тис. через зміни методології обліку: Ощадбанк почав включати пристрої самообслуговування в загальну кількість банкоматів», – заявляли раніше в НБУ. В Ощадбанку подачу цієї звітності пояснили вимогами НБУ. В установі розповіли, що за допомогою ПТКС неможливо поповнити депозит безпосередньо: спочатку треба поповнити платіжну картку готівкою через ПТКС, а потім через систему Ощад 24/7 – сам депозит. «У точках, де необхідний прийом великих сум, встановлюються ПТКС з пачковим прийомом купюр, а при необхідності встановлюється депозитний банкомат», – повідомили в прес-службі Ощадбанку.

Замикає «трійку» лідерів Райффайзен Банк Аваль – 2797 пристроїв, з яких 2007 – це класичні банкомати. Втім, цей банк лідирує по банкоматах кеш-ін (377 шт.).

Чіткі ніші

У десятці банків-лідерів за кількістю емітованих платіжних карток тільки у А-Банку, який до націоналізації ПриватБанку працював де-факто як його філіал і використовував банкоматно-термінальну мережу ПриватБанку, взагалі немає жодного свого терміналу або банкомату. А-Банк продовжує направляти своїх клієнтів в мережу пристроїв ПриватБанку. «А-Банк і раніше, і зараз використовує мережу АТМ і ТСО, як і інші банки в Україні. Ми готові встановити пристрої ПриватБанку на аналогічних умовах і в інших банках», – пояснив Олексій Путятін.

З топ-20 банків, які активно випускають платіжні картки, банкоматно-термінальна мережа менше 100 пристроїв – у банків «Схід» (47) і «Форвард» (26). При цьому всі пристрої «Форварду» виявилися банкоматами з функцією поповнення. «Вони дозволяють не тільки знімати готівку, а й поповнювати картки, причому робити це не покупюрно, а пачкою, що зручно при внесенні великих сум. Такий формат зручний як вкладникам, які орієнтуються на поповнення дебетних карток, так і позичальникам, які можуть здійснити платіж в будь-який зручний час», – стверджує заступник голови правління банку «Форвард» Костянтин Кошеленко.

Банк не планує збільшувати свою мережу. «На сьогоднішній день банк розвиває партнерський проект з платіжною системою EasyPay, яка налічує 8600 платіжних терміналів у країні, розміщених навіть у маленьких містечках», – пояснив Костянтин Кошеленко.

Навчання самостійності

У майбутньому кількість банкоматів з функцією поповнення грошей і терміналів самообслуговування буде рости, стверджують учасники ринку. Креді Агріколь Банк, у якого, за даними НБУ, не було ні кеш-ін банкоматів, ні терміналів самообслуговування, має намір розвивати цей напрям. «Банк запустив процес встановлення кеш-ін банкоматів у цьому році і продовжить у наступному. Наприклад, кеш-ін банкоматом і ПТКС вже можна скористатися в відділенні нового формату в Києві за адресою вул. Сагайдачного, 25. Надалі у всіх відділеннях нового формату ми будемо встановлювати кеш-ін банкомати, а також ПТКС», – говорить директор департаменту мережі продажів Креді Агріколь Банку Олександр Щербаха. Акцент в банку все ж роблять на безготівкових операціях – на терміналах інтернет-банкінгу.

У Райффайзен Банку Аваль відмовилися коментувати свої плани, але його дані говорять про розвиток мережі самообслуговування. За даними НБУ, на 1 липня у банку було 377 депозитних банкоматів і 413 ПТКС, а за даними банку, до 31 липня цих пристроїв було вже 382 і 421 відповідно. У банку пояснили, що «поповнити депозит можна тільки в інформаційному кіоску»: в депозитному банкоматі можна внести готівку на свою платіжну картку, після чого в інформаційному кіоску провести операцію з переказу грошей з картки на депозит.

Цікава ситуація і в ПУМБ. Банк з 2015 року встановив 249 терміналів, які дозволяють вносити гроші на свій рахунок і робити платежі по кредиту або кредитній картці. А корпоративні клієнти через термінали банку можуть вносити виручку на рахунок. Однак ці пристрої в звітність НБУ не включені. «У даних НБУ відображена інформація про платіжні пристрої банку, в яких можливе використання платіжних карток. У терміналах самообслуговування ПУМБ поповнити рахунок, відкритий в ПУМБ, можна тільки готівкою без картки. Тому ці термінали не враховуються в графі ПТКС, але до банкоматів cash in також не належать», – пояснили в банку. З огляду на швидкий розвиток технологій, НБУ доведеться знову вносити зміни в свої статистичні стандарти, щоб ретельніше відстежувати ситуацію на ринку.

 

http://news.finance.ua.

kazmetal l.com