Швидкий вихід із кризи: запорукою є одна реформа

Share Button

Як показала практика, Україна не готова до земельної реформи, на що зважили представники МВФ та відмінили офіційну вимогу.

Це означає, що найближчим часом не варто очікувати на відкриття ринку землі в нашій країні. Та чи піде це українцям на користь? Заглянувши в історію, ми можемо отримати цінні поради щодо управління державою: ще у далекому 1918 році Павло Скоропадський схиляв правління до втілення земельної реформи, вважаючи її основою економічної незалежності та зростання.

Справді, українці володіють одним із найцінніших ресурсів і при вдалому підході земельна реформа дасть такі бажані показники.
Проте, сьогодні для зняття мораторію на продаж землі необхідно обійти заборону, шляхом конституційного суду або парламенту.
Законом кожному українцю гарантовано право самостійно розпоряджатися своєю власністю – землею. На прикладі закордонних сусідів можна з упевненістю сказати про позитивні результати подібних змін: Болгарія, Польща, країни Прибалтики, – земля там коштує від 5 до 30 тис.євро за гектар, що є суттєвими активами.

Та чи готове населення саме нашої країни до подібних зрушень? Реформа розрахована на те, аби перетворити землю із орендованої ділянки у повноцінний ресурс і актив, під який вітчизняні фермери (котрих має з’являтися все більше за сприятливих умов) зможуть взяти кредити для розвитку, таким чином, заохотять внутрішніх інвесторів. Окремі господарства на сьогоднішній день, не є показниками раціонального підходу до розпорядження наявними ресурсами і є небезпека, що дозвіл продажу викличе всезагальну «істерію», у якій, не витримавши спокуси, селяни масово розпочнуть продавати землі, і, звісно, за найпривабливіші пропозиції. Закордонні інвестори якраз у змозі (враховуючи рівень своїх статків) задовольнити скромні побажання спраглих продавців.

Тож, чи варто поспішати із можливістю вивести Україну із кризи, чи необхідно спочатку підготувати населення. Адже, будь-яка, навіть найбільш продумана реформа має ґрунтуватись на потужному фундаменті.

 

https://vechirniykiev.com.ua.

kazmetal l.com