В Україні готуються запровадити нові будівельні норми

Share Button

Темпи будівництва зростають суттєво. За 2016 рік будувати почали активніше на 17%, лише за 1 квартал 2017 року в столиці введено в експлуатацію у 2,5 рази більше житла, ніж на початку 2016. Враховуючи ці тенденції, в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ хочуть змінити державні будівельні норми (ДБН).

Мова йде про нові вимоги до планування території, дитячих садків та медзакладів. Поки нова редакція будівельних норм обговорюються, але автори пропонують відходити від радянських стандартів, які сьогодні вже є неактуальними. Зокрема, велика увага приділяється  підходам до планування простору.

 Нове палнування простору забудови

Розробники нових ДБН пропонують декілька суттєвих змін в організації процесу планування території забудови. Потрібно розглядати не тільки підхід до розбудови територій в межах населених пунктів, але і поза їх межами, у тому числі на території об’єднаних громад.

Буде передбачена можливість змішаної забудови у складі ділових, навчальних закладів, житла, торгівлі тощо. Також передбачена можливість використання у житловій забудові вбудовано-прибудовних дошкільних навчальних закладів.

Окремо в ДБН прописуються особливості організації житлової забудови кварталів (2-5 га) та їх забудови.

Передбачається, що будуть встановлені нові вимоги до щільність населення в мікрорайоні –  максимум 450 осіб на га, мінімум 150. Показники щільності населення мікрорайону в великих містах буде можливим перевищувати на 20% за певних умов.

До них відносяться:

·         розміщення на території мікрорайону підземних та/або багатоповерхових гаражів з автостоянками та велосипедними стоянками,

·         будівництво вбудовано-прибудованих дошкільних навчальних закладів, створення озеленених відкритих терас у житлових та громадських будинках,

·         наявність на відстані до 500 метрів парку, скверу або інших зелених насаджень загального користування, а також об’єктів повсякденного та періодичного обслуговування.

Також в нових ДБН будуть присутні показники граничних параметрів забудови земельної ділянки в залежності від поверхні забудови. Так, якщо є 4-поверхова будівля, то площа її забудови має займати до 45% загальної її площі, якщо 5-8 поверхів – до 40%, якщо 9-10 поверхів – до 35%, якщо 11-16 поверхів – до 30%, якщо вище 16 поверхів – до 25%.

Більше того, запровадять нові лінії забудов. Тепер окрім червоних ліній забудови, якими визначалися межі забудови, додадуться ще й жовті лінії, які визначатимуть межі руйнувань будівель у разі надзвичайної події. Також  з’являться блакитні лінії, які врегулюють висотність забудови, зелені – для визначення меж зелених насаджень

Самі ж квартали забудови будуть ділитися на:

·         житлові з розміщеннями житлових будівель

·         квартали з розміщенням дошкільних навчальних закладів та загальноосвітніх шкіл

·         квартали змішаної забудови з приміщеннями громадського призначення

·         озеленені території з дитячими ігровими та фізкультурними спорудами

Окремі вимоги в нових ДБН тепер будуть прописані й для рекреаційного житла. Зокрема, щільність населення не має перевищувати і районі такої забудови 195 осіб на га, в тому числі 155 відпочивальників. Розмір рекреаційної ділянки для постійно проживаючих має становити 32 м2 , а для відпочиваючих – 40 м2.

Також в нових ДБН передбачено вдосконалення системи велосипедного руху та доступності маломобільних груп населення до інфраструктури населеного пункту.

Більше того, з’явиться чітка класифікація транспортних посадочних вузлів. А ще забудовники повинні будуть розраховувати дальність переходів до транспортно-пересадочних вузлів: міжнародні – 200 м, регіональні – 100-200 м, міські – 100-150 м. Витрати часу на пересадку не мають перевищувати 10 хвилин.

Навчальні заклади та медицина

В Мінрегіонбуді звертають увагу на те, що в умовах реформування освіти та медицини, потрібно змінювати підходи й до будівництва нових освітніх закладів та лікарень.

Оскільки  у світі йде тенденція до відкритого простору організації, максимального використання природного освітлення, енергозбереження, ці вимоги максимально намагаються відобразити в оновлених ДБН розробники.

Також планується розширити можливість проектувати вбудованих у 1-2-й поверхи житлових будинків дошкільних навчальних закладів загального розвитку до 80 місяців (до 4-х груп). Крім того, допускається загальна їдальня для дітей, розширено склад службових та навчальних приміщень, збільшено параметри ванн басейнів.

Враховуючи розвиток інклюзивної освіти в Україні, змінюється планувальна організація приміщень для дітей з особливими потребами з вимогами щодо спеціальних закладів:

– ігрові кімнати, спальні, роздягальні, туалети, зали для музичних та фізкультурних занять, інші навчальні приміщення;

– елементи доступності (ліфти, підйомники, сходи, пандуси);

– додаткові приміщення ( для медичного обслуговування, корекційно-розвиткових занять із дітьми з інвалідністю).

Також, враховуючи ситуацію з щільністю забудови, будівлі дитсадків можна буде розмістити не ближче ніж за 25 м від червоної лінії вулиць.

В умовах щільної забудови у великих містах дозволяється скорочення земельної ділянки на 20% при будівництві шкільних навчальних закладів. Також передбачені зміни до розміру приміщень. Якщо при фронтальній формі занять площа класу на 1 учня не зміниться, при змішаній формі збільшена до 3-х м2 на 1 учня, що дає можливість організувати  додаткову ігрову зону та урізноманітнити планувальні рішення.

Також будуть передбачені умови для організації парковки біля будівель навчальних закладів. Також особливі умови для паркування авто плануються й біля медзакладів. Щодо будівництва нових лікарень різних рівнів, то тут розробники ДБН рекомендують дотримуватися принципів енергоефективності, використання сучасних будівельних матеріалів та особливу увагу приділяти пожежній безпеці.

Поки власні розробки Мінрегіон пропонує обговорити в експертній спільності, внести доповнення чи корективи та перейти до процедури затвердження нових будівельних норм.

 

http://pravda.press.

Коментарі
kazmetal l.com