Мирослав Продан: ДФС зацікавлена у впровадженні інноваційних підходів в адмініструванні податків

Share Button

Державна фіскальна служба України активно переймає передовий досвід та паралельно напрацьовує власні шляхи вирішення проблем. Найважливішим для ДФС сьогодні є подальше активне вдосконалення адміністрування податкових та митних платежів у частині мінімізації ризиків їх несплати на основі  аналізу фінансової та податкової звітності, опрацювання інформаційних баз даних.

Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час відкриття Технічної сесії 21-ої Генеральної Асамблеї Внутрішньо-європейської організації податкових адміністрацій (ІОТА) на тему: «Руйнівні тенденції та нові бізнес-моделі: виклики та наслідки для податкової адміністрації 21-го століття».

За його словами, рівень розвитку IT-технологій в Україні дозволяє ДФС в автоматичному режимі аналізувати податкову інформацію, що дає змогу робити акцент лише на перевірках ризикових платників податків, контролювати трансфертне ціноутворення, моніторити on-line операції з використанням РРО, здійснювати поточний контроль за адмініструванням ПДВ.

В.о. Голови ДФС також підкреслив, що в ДФС працюють такі сервіси, як «Електронний кабінет платника», «Інформація з реєстрів», «Електронна звітність». Заплановано, що до кінця року всі послуги, які надає ДФС, будуть переведені в  on-line формат.

«З 1 липня 2017 року ДФС впроваджує систему проактивного адміністрування ПДВ, щомісячний економічний ефект від впровадження якої лише у тестовому режимі вже перевищує 1 млрд грн.», – підкреслив Мирослав Продан.

Він також зазначив, що складність фіскальних процесів, що вимагають мобільності, прозорості, нейтральності та простоти роботи, а також зростання чисельності осіб, які надають перевагу електронним способам спілкування із державними органами, зумовлюють відповідність модернізації податкових систем вимогам постіндустріального суспільства.

«Впровадження нових технологій у бізнес-середовище трансформує економічні відносин, переводить бізнес-процеси з реального до віртуального простору. Тобто активно розвиваються нові форми економічної діяльності: електронний бізнес, електронний банкінг, електронне страхування, електронна комерція, електронні аукціони та біржі, інформаційні електронні послуги тощо, що формує ряд руйнівних тенденцій та викликів для податкових адміністрацій ХХІ століття», – наголосив Мирослав Продан.

За його словами, податкові норми, спрямовані на регулювання традиційного бізнесу, є неадаптованими до електронного. Тому податковим службам необхідно переглянути свої стратегії дотримання законодавства, аби забезпечити рівноправний режим оподаткування та однакові умови як для традиційних, так і для нових бізнес-моделей.

Крім того, в.о. Голови ДФС зазначив, що Україна є учасником проекту, розробленого ОЕСР щодо координації боротьби з основними проявами ВEPS та наразі активно проводить низку заходів, серед яких врегулювання питань, пов’язаних з цифровою економікою, використанням електронних засобів  комерції, що дозволяють фактично бути учасником економічних відносин в іншій державі та одночасно не сплачувати в ній податки.

«Сучасні виклики, що продукуються розвитком послуг інформаційного суспільства, зокрема, еволюцією цифрових валют та запровадженням мобільного банкінгу, вимагають розробки належного механізму їх оподаткування. Насамперед варто відмітити те, що такі сучасні технології, зокрема, і засновані на технології блокчейну, поступово беруться на озброєння в контексті урядування по всьому світу. Україна у цьому контексті теж формує поступово власний досвід», – зазначив Мирослав Продан.

Він підкреслив, що з урахуванням як потенціалу, так і викликів у впровадженні такої технології як блокчейн ДФС намагається забезпечувати розумний баланс між використанням сучасних технологій та забезпеченням стабільності функціонування вітчизняної податкової системи.

«ДФС усвідомлює виклики, що пов’язані з подальшою інтеграцією України в глобальну економіку та міжнародну торгівлю, та, відповідно, зацікавлена у впроваджені інноваційних підходів в адмініструванні податків на основі аналізу ризиків, розвитку співпраці з міжнародними організаціями та наддержавними інституціями щодо обміну інформацією з метою протидії ухиленню від сплати податків та уникненню від оподаткування», – наголосив Мирослав Продан.

 

sfs.gov.ua

Коментарі
kazmetal l.com