В Україні до літа ожив ринок праці: експерти назвали небезпеки тимчасової роботи

Share Button

Найчастіше більшість компаній на період випробувального терміну не підписують договір з претендентом, а “на довірчих засадах придивляються до кандидатів”.

Незважаючи на літо, український ринок праці незвично активний. За даними Work.ua, в червні кількість вакансій зросла на 2%, порівняно з травнем, склавши 88 тис. Роботи, дійсно, пропонують багато, але платять мало, пише UBR.

“Активізувалися регіональні роботодавці, які шукають топ-менеджерів. Зростає кількість вакансій за запитом “віддалена робота”. Кандидати воліють працювати в гнучкому графіку, замість того, щоб прив’язуватися до офісного з 9:00 до 18:00″, – розповіла hr-консультант Ганна Шкумат.

Стабільно високий попит спостерігається на ринку робітничих професій, але кандидатів не вистачає. “З менеджерами з продажу постійні проблеми. І це незважаючи на те, що багато компаній підвищили зарплати приблизно на 15-20%”, – зазначила hr-експерт Надія Березовська.

Зараз на ринку спостерігається нестача досвідчених фахівців також в сфері продажів, страхування та юриспруденції. Є дефіцит вузьких і висококласних фахівців. Наприклад, в агросекторі активно шукають агрономів, трактористів, механіків.

Активно цього літа шукають сезонних працівників не тільки до агробізнесу, а й на курорти, стажування у відомих компаніях тощо. Причому географія пропозицій розширилася, порівняно з минулим роком. Українців хочуть бачити не тільки в Польщі, Чехії, Іспанії та Швеції, а й у Франції, Ізраїлі, на Мальдівах. Потрібні комбайнери, няні і навіть установники пам’ятників.

“Основний масив сезонних вакансій пропонують роботодавці сфери гостинності (готелі, ресторани, кафе, бази відпочинку, санаторії, дитячі табори, підприємства в сфері розваги тощо), аграрного сектора, в меншій мірі будівельного бізнесу, організації з благоустрою та озеленення, ритейл”, – розповіла спеціаліст експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна Катерина Криворученко.

Самі ж українці найчастіше хочуть поєднувати роботу і відпочинок – шукають сезонну підробіток біля моря, особливо цінуються роботодавці, які надають проживання та харчування. Ось тільки вакансії там далеко не завжди настільки привабливі в плані оплати праці, як цього хотілося б претендентам.

“Наприклад, в курортних приморських містечках, таких як Залізний Порт, зарплатні пропозиції коливаються в межах 2-3 тис. грн”, – розповіла pr-менеджер OLX Оксана Венгровський.

Літо – непогана можливість заробити і підростаючому поколінню, хоча роботодавці зв’язуватися з ними не поспішають. Підлітків переважно задіють на проектні роботи (промоутери, помічники на заходи). На повну зайнятість їх наймають рідко або як варіант пропонують стажування на літо, тим самим розвантажуючи штатних фахівців.

Сезонна зарплата, наприклад, для студентів влітку коливається в межах 20-40 грн/год. Роботодавець часто встановлює мінімальну кількість годин, яку повинен відпрацювати працівник. Щоденна оплата праці дозволяє заробити близько 200-300 грн/день. Таку схему пропонують, наприклад, промоутерам і вантажникам.

“Щомісячна оплата найчастіше коливається від 2 тис. до 5 тис. грн. Великі компанії готові платити своїм працівникам і по 7 тис. грн. Але знайшлася і вакансія для студента з зарплатою до 14 тис. грн на місяць. Це робота на автомийці в Київській області. Окремий бонус – проживання. У середньому, студентам пропонують зарплату, що перевищує мінімальну ставку в 3200 грн”, – розповіла Венгровська.

Тонкощі працевлаштування

Правові аспекти працевлаштування на сезонні роботи в Україні досі регламентуються законодавством, прийнятим ще в радянські часи і не враховує сучасних реалій, кажуть юристи. У більшості випадків трудові договори не підписуються взагалі, що тягне несвоєчасні розрахунки щодо заробітної плати, відсутність нарахування стажу роботи і наступних пенсійних виплат.

В цілому процедура оформлення на роботу сезонних працівників проводиться в загальному порядку з обов’язковим наказом і занесенням відомостей до трудової книжки. Однак ці вимоги виконуються вкрай рідко. При цьому роботодавець зобов’язаний попередити працівника про сезонний характер роботи. Також не допускається випробувальний термін.

“На сезонних працівників поширюються умови і положення, передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і колективного договору, що діють на відповідному підприємстві в частині тривалості робочого часу і відпочинку, оплати праці, матеріального стимулювання, умов і охорони праці тощо”, – розповів керуючий партнер АО “Suprema Lex”, адвокат Віктор Мороз.

Більш того, каже юрист, сезонні працівники мають право на відпустку пропорційно відпрацьованому часу. Однак, така відпустка не може бути замінена грошовою компенсацією. Звільнення сезонного працівника відбувається на підставі закінчення сезонних робіт без будь-яких додаткових заяв з боку фахівця і оформляється відповідним наказом по підприємству.

Літні ризики

Найчастіше більшість компаній на період випробувального терміну не підписують договір з претендентом, а “на довірчих засадах придивляються до кандидатів”. “Приватні підприємці можуть не укладати договір, пропонуючи оплату щодня. Але, природно, можуть бути проблеми – ризик невиплати з/п. Хоча і у роботодавців бували випадки, коли персонал отримував щотижневу виплату – і зникав”, – говорить Пашкіна.

За словами експертів, багато компаній (рекламні, івент-агентства тощо) просто прощаються з кандидатами без виплат або віддають гроші із затримками. “На ринок вийшли фінансові (торговельні) компанії, які заманюють людей “швидкими і легкими грошима”, при цьому не вимагаючи ніяких знань і досвіду”, – зазначила Ганна Шкумат.

Шахраї користуються бажанням людей заробити побільше і пропонують спокусливі умови

Перше, на що слід звернути увагу при влаштуванні на роботу влітку, кажуть експерти, – надійність роботодавця.

“Шахраї користуються бажанням людей заробити побільше і пропонують спокусливі умови, які не завжди виконуються. Щоб не стати жертвою обману, найкраще знайти легальне працевлаштування з офіційною зарплатою. Тим більше, що з нового року мінімальна зарплата збільшилася вдвічі і для сільської місцевості це непоганий заробіток”, – зазначив директор з розвитку Work.ua Сергій Марченко.

Ще одна небезпека при сезонному працевлаштуванні – переоцінка своїх сил. Така робота часто вимагає значних фізичних зусиль і перед працевлаштуванням бажано добре подумати, чи підходить вам така активність і чи не будете ви швидко втомлюватися. “Роботодавці кажуть про високу плинність серед сезонних працівників – виходить, витримують не всі”, – додав Марченко.

Джерело: http://ukr.segodnya.ua

 

Коментарі
kazmetal l.com