Споживчі кредити — за новими правилами

Share Button

Нацбанк України затвердив нові правила розрахунку банками України загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит. Підставою слугувало набрання чинності Законом України «Про споживче кредитування».

Зокрема, Нацбанк установив методику розрахунку загальної вартості кредиту для позичальника-фізичної особи, що відповідає положенням Закону України «Про споживче кредитування» в частині складових загальної вартості кредиту. До цих складових належать платежі за послуги кредитодавця та кредитного посередника (за наявності).

Крім того, Нацбанк розробив методику розрахунку реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит, яка базується на положеннях Директиви ЄС 2008/48/ЄС про кредитні угоди для споживачів.

Для її розрахунку використовується формула ефективної річної процентної ставки, яка є універсальним показником для будь-якої схеми нарахувань за кредитом. Таким чином, позичальник може здійснити порівняльний аналіз умов різних кредитних угод та обрати найбільш прийнятний для себе варіант

Джерело: http://www.visnuk.com.ua

Коментарі
kazmetal l.com