Новації у відшкодуванні ПДВ

Share Button

Реформування податкової системи сьогодні є одним із найактуальніших питань в Україні. Зміни в оподаткуванні необхідні з точки зору підвищення ефективності реалізації фіскального і регуляторного потенціалу податкової системи. У цьому контексті реформи, безперечно, мають торкнутися і ПДВ, що є одним із найсуперечливіших податків у нашій країні, переконаний перший заступник начальника ГУ ДФС у м. Києві Микола ІЛЬЯШЕНКО

Попри розповсюджену критику, ПДВ залишається одним з найпоширеніших податків у світі, що обумовлено його потужними фіскальною та регуляторною складовими. ПДВ забезпечує стабільні надходження до бюджету навіть у періоди кризи та за умов зростання тіньової економіки, оскільки споживачі все одно купуватимуть необхідний обсяг товарів, робіт, послуг тощо.

Так, столичною фіскальною службою протягом 2016 року забезпечено надходження податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів у сумі 1 млрд. 682 млн. грн., що на 26 млн. грн., або на 2% більше в порівнянні з минулим роком.

Ідея застосування ПДВ належить М. Лоре, який запропонував щось подібне у колоніальному французькому Кот-д’Івуарі у 1954 році. Після вдалого експерименту у 1958 році ПДВ було запроваджено у Франції.

В Україні ПДВ з’явився у 1992 році, ставку його було встановлено на рівні 28%, потім знижено до 20%.

Нині нагального вирішення потребує відшкодування ПДВ. Це пов’язано з тим, що саме цей механізм створює основні проблеми щодо ефективного функціонування податку.

Столичним платникам податків протягом 2016 року було відшкодовано ПДВ на розрахункові рахунки у банку в загальній сумі 6 млрд. 604 млн. грн., що на 1 млрд. грн., або на 17,8% більше в порівнянні з минулим роком.

У зв’язку зі змінами, внесеними до Податкового кодексу на початку 2016 року, кількість платників м. Києва, які подали заявки до відшкодування ПДВ у 2016 році, збільшилась на 13% порівняно з 2015 роком.

На сьогодні відшкодування податку на додану вартість регламентовано ст. 200 Податкового кодексу України та Постановою КМУ від 25 січня 2017 р. №26 «Про затвердження Порядку ведення реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість». Новий Порядок відшкодування ПДВ діє з 1 квітня 2017 року та визначає механізм ведення Мінфіном інформаційного ресурсу Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Електронний реєстр відшкодування ПДВ повноцінно почав своє функціонування з 1 квітня поточного року відповідно до змін, прийнятих до Податкового кодексу України.

Формування Реєстру здійснюється автоматично на підставі баз даних  ДФС та Казначейства. Повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюється у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення заяв до Реєстру.

Електронний реєстр автоматичного відшкодування ПДВ відповідно до ст. 200.7.3 Податкового кодексу України має необмежений доступ. Реєстр оприлюднено на сайті Міністерства фінансів України.

Через впровадження Електронного реєстру автоматичного відшкодування ПДВ процес повернення бюджетних коштів платникам стає максимально прозорим. Будь-який платник податків має змогу відслідковувати весь процес від подання заявки до отримання коштів.

Згідно з вимогами представників бізнес-омбудсмена, Американської Торговельної палати та Європейської Бізнес Асоціації, громадськості та вітчизняного бізнесу, запровадження Електронного реєстру відшкодування ПДВ встановить прозорі правила адміністрування цього податку та виключить можливість втручання в процес відшкодування податку під впливом людського фактору.

Коментарі
kazmetal l.com