Відрядження у вихідні: вибуття та прибуття, робота в такі дні

Share Button

Чи може компанiя направляти у вiдрядження працiвника у святковi (неробочi, вихiднi) днi, якщо мета вiдрядження – проведення тренiнгу чи навчання? Якщо на перiод вiдрядження припадає святковий (неробочий, вихiдний) день, а на пiдприємствi, куди вiдряджено працiвника, цей день є робочим i вiдряджений працiвник у цей день працював, яка компенсацiя передбачена йому в такому разi?

Питання, пов’язанi зi службовими вiдрядженнями, врегульовано ст. 121 КЗпП та Податковим кодексом України (далi – Кодекс).

За абзацом шостим пп. 170.9.1 ПКУ суми та склад витрат на вiдрядження державних службовцiв, а також iнших осiб, що направляються у вiдрядження пiдприємствами, установами та органiзацiями, якi повнiстю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштiв, визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

На виконання цiєї норми КМУ ухвалив постанову вiд 02.02.2011 р. № 98, а Мiнфiн України видав наказ вiд 17.03.2011 р. № 362, яким викладено в новiй редакцiї Iнструкцiю про службовi вiдрядження в межах України та за кордон (далi – Iнструкцiя).

Пунктом 7 Iнструкцiї визначено, що днем вибуття у вiдрядження вважається день вiдправлення поїзда, лiтака, автобуса або iншого транспортного засобу з мiсця постiйної роботи вiдрядженого працiвника, а днем прибуття з вiдрядження – день прибуття транспортного засобу до мiсця постiйної роботи вiдрядженого працiвника.

За пунктом 8 Iнструкцiї на працiвника, який перебуває у вiдрядженнi, поширюється режим робочого часу того пiдприємства, до якого вiн вiдряджений. Замiсть днiв вiдпочинку, не використаних за час вiдрядження, iншi днi вiдпочинку пiсля повернення з вiдрядження не надаються.

Якщо працiвник спецiально вiдряджений для роботи у вихiднi або святковi й неробочi днi, то компенсацiя за роботу в цi днi виплачується вiдповiдно до чинного законодавства.

Отже, якщо в наказi про вiдрядження працiвника зазначено, що виконання ним роботи у вiдрядженнi проводитиметься у вихiднi чи святковi (неробочi) днi, то компенсацiя за роботу в цi днi виплачується згiдно зi ст. 107 КЗпП, за якою робота у святковий (неробочий, вихiдний) день оплачується у подвiйному розмiрi:

  • вiдрядникам – за подвiйними вiдрядними розцiнками;
  • працiвникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, – в розмiрi подвiйної годинної або денної ставки;
  • працiвникам, якi одержують мiсячний оклад, – у розмiрi одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий i неробочий день провадилася в межах мiсячної норми робочого часу, i в розмiрi подвiйної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота провадилася понад мiсячну норму.

У такому розмiрi оплачуються години, фактично вiдпрацьованi у святковий (неробочий чи вихiдний) день.

Отже, для правильного нарахування зарвбiтної плати працiвниковi потрiбно зробити вiдповiднi вiдмiтки в табелi облiку робочого часу.

Щодо компенсацiї в тому разi, якщо працiвник вiдбуває чи прибуває з вiдрядження у вихiдний день, то згiдно з Iнструкцiєю, якщо працiвник вiдбуває у вiдрядження у вихiдний день, то йому пiсля повернення з вiдрядження в установленому порядку надається iнший день вiдпочинку.

Якщо наказом про вiдрядження передбачено повернення працiвника з вiдрядження у вихiдний день, то працiвниковi може надаватися iнший день вiдпочинку вiдповiдно до законодавства у сферi регулювання трудових вiдносин.

Оскiльки положення Iнструкцiї є обов’язковими для пiдприємств, установ та органiзацiй, що повнiстю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштiв, госпрозрахунковi пiдприємства питання, якi стосуються гарантiй працiвникам за час вiдрядженйя, повиннi врегулювати в колективному договорi, зокрема i щодо компенсацiї працiвникам у випадку їхнього вибуття (прибуття) у вiдрядження.

Начальник вiддiлу,Неля СИНЬКО

“Праця i зарплата” №14 (1026), 12 квiтня 2017 р

Джерело: https://news.dtkt.ua/

Коментарі
kazmetal l.com