Біометричний закордонний паспорт: що повинен знати про документ кожен українець

Share Button

Україна все ближче до безвізового режиму з ЄС. Перетнути кордон з країнами Європи без оформлення віз зможуть лише власники біометричних закордонних паспортів

Що таке біометричний закордонний паспорт?

Біометричний паспорт для виїзду за кордон – документ, який відрізняється від звичного паспорта тільки наявністю спеціальної мікросхеми. Саме на ній зберігається інформація про особу і громадянство власника. Чіп дозволяє зберігати біометричну інформацію – наприклад, відбиток пальця або малюнок райдужної оболонки ока. Іконка мікросхеми винесена на обкладинку для впізнання електронного паспорта, а перша сторінка товща за інші через наявність пластикової вставки з чіпом і основними даними (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, номер паспорта, дата видачі, закінчення терміну дії, оцифровані підпис і фото, відбитки вказівних пальців).

Як його наявність впливає на можливість їздити до ЄС без віз?

В’їзд до шенгенської зони без візи буде доступний тільки для власників закордонних біометричних паспортів. Очікується, що безвізовий режим почне працювати з 11 червня 2017 року, тому українці вже активно займаються оформленням документа. Якщо у вас є діюча шенгенська віза в паспорті без “біометрії”, подумайте про найближчі плани і дійте за ситуацією – у вас є дві можливості: як їздити до Європи за візою в паспорті старого зразка до терміну її закінчення, так і оформити “біометрику” і їздити до Європи без візи.

Де отримати біометричний закордонний паспорт?

Біометричний паспорт можна оформити в підрозділах Державної міграційної служби (ДМС), незалежно від того, де ви прописані. Українці в інших країнах можуть звернутися до дипломатичних установ. “Біометрика” обійдеться від 557 до 810 гривень залежно від терміну оформлення.

Для тих, хто хоче все максимально зручно спланувати і заощадити час, на сайті міграційної служби працює електронна черга для запису на отримання біометричних документів. Необхідно зареєструватися онлайн і прийти вчасно – навіть невелике запізнення може обернутися необхідністю проходити всю процедуру спочатку.

Також оформленням займається мережа центрів “Паспортний сервіс”. Серед послуг: онлайн-реєстрація, термінали для оплати і можливість комфортно провести стандартні процедури (фотографування, зняття відбитків, оцифровка підписів тощо). До стандартної суми додасться ще 400 грн за послуги підприємства (ціна становитиме від 957 до 1210 грн відповідно).

Які документи взяти з собою?

  • Внутрішній паспорт громадянина України (оригінал та дві копії).
  • Ідентифікаційний код (оригінал і одна копія).

Документи подаються особисто – вам буде необхідно заповнити заяву-анкету, а також сплатити адміністративний збір. На місці вас попросять сфотографуватися, залишити підпис на електронному планшеті і зробити відбитки пальців.

Які переваги надає біометричний закордонний паспорт?

Можливість безвізового в’їзду до ЄС і перебування в шенгенській зоні до 90 днів протягом 180 днів (розрахуйте точну кількість днів на спеціальному калькуляторі).

Економія часу і нервів на кордоні, завдяки автоматизованому зчитуванню даних.

Безпека даних. При втраті паспорта – ним не зможе скористатися ніхто, крім вас, а сам документ дуже складно підробити.

Хто може отримати такий паспорт?

Кожен громадянин України. Виняток становлять жителі Криму, які отримали паспорти РФ, а також українці з подвійним громадянством.

Що робити переселенцям і тим, хто проживає в окремих районах Донецької і Луганської областей або анексованому Криму?

Оформити біометричний закордонний паспорт ви можете на території, контрольованій українською владою. Міграційна служба рекомендує, крім стандартного пакета, взяти з собою будь-які додаткові документи з фото:

– дипломатичний паспорт України;

– службовий паспорт України;

– посвідчення особи моряка;

– посвідчення члена екіпажу;

– посвідчення особи на повернення до України;

– водійське посвідчення;

– військовий квиток;

– пенсійне посвідчення;

– пільгове посвідчення;

– пропуск на роботу.

– дипломатический паспорт Украины;

– служебный паспорт Украины;

– удостоверение личности моряка;

– удостоверение члена экипажа;

– удостоверение личности на возвращение в Украину;

– водительское удостоверение;

– военный билет;

– пенсионное удостоверение;

– льготное удостоверение;

– пропуск на работу.

При відсутності таких документів можна надати:

– свідоцтво про народження;

– свідоцтво про шлюб;

– свідоцтво про розірвання шлюбу;

– дипломи про закінчення вищого навчального закладу;

– інші документи.

Як отримати дитячий біометричний закордонний паспорт?

Згідно з правилами безвізового режиму з ЄС, кожен подорожуючий, незалежно від віку, оформляє свій особистий біометричний закордонний паспорт. Дітям до 16-ти років документ видається на 4 роки. По досягненню цього віку термін дії біометричного закордонного зростає до 10 років. Відбитки пальців знімають з 12-ти років за згодою батьків.

Необхідні документи:

  • свідоцтво про народження дитини (оригінал і одна копія);
  • внутрішні паспорти обох батьків (оригінал і 2 копії з кожного).

Джерело: https://news.dtkt.ua/

Коментарі
kazmetal l.com