Ухвалення пенсійної реформи дозволить з 1 жовтня підвищити пенсії

Share Button

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман сподівається, що в разі ухвалення урядового проекту пенсійної реформи Парламентом до 15 липня цього року, Уряд матиме можливість підвищити пенсії українцям вже з 1 жовтня Про це Глава Уряду заявив під час зустрічі з представниками регіональних ЗМІ на тему «Децентралізація. Історії успіху. Нові завдання». Він додав, що власне проект реформи буде представлений громадськості найближчим часом, передає Урядовий портал.

«Я переконаний, що за наявності підтримки в українському Парламенті в 226 голосів, ми можемо до завершення цієї сесії – до 15 липня – проголосувати за основу і в цілому [проект реформи], і з 1 жовтня в країні усім підняти пенсії. Я розумію, як це зробити, і готовий за це нести відповідальність. Буду просити підтримки українських громадян і буду просити підтримки українського Парламенту. Глибоко переконаний, що при такій підтримці система буде змінена, вона буде абсолютно правильно працювати в інтересах українських громадян», – наголосив Прем’єр-міністр.

Він додав, що цього року треба змінити ситуацію і припинити нарешті процеси, через які 80% українців отримують мінімальні пенсії.

Володимир Гройсман звернув увагу, що на думку урядовців, пенсійна реформа має включати три критерії: справедливість, бездефіцитність Пенсійного фонду та підвищення пенсій українцям.

Так, значна частина пенсіонерів, які свого часу не сплачували жодної копійки до Пенсійного фонду, отримують сьогодні таку ж мінімальну пенсію, як ті пенсіонери, що платили внески до Пенсійного фонду. «Це несправедливо», – переконаний Володимир Гройсман.

Він пояснив, що пенсійна реформа, в її урядовому варіанті, передбачає низку заходів, які дозволять вже за 7 років повністю ліквідувати дефіцит бюджету Пенсійного фонду, який на сьогодні перевищує 140 млрд грн і є більшим за бюджет заходів безпеки і оборони на поточний рік.

«Моє завдання – створити таку систему, щоб через 7 років дефіцит бюджету Пенсійного фонду дорівнював нулю, або був близьким до нуля»,  – підкреслив Володимир Гройсман.

Разом з тим він не виключив, що проект пенсійної реформи буде розкритикований деякими політиками-популістами аналогічно тому як свого часу критикували підвищення мінімальної заробітної плати удвічі. Тоді, підкреслив Володимир Гройсман, Уряд критикували, а сьогодні «деякі політикани» заявляють, що «це вони змусили Уряд прийняти таке рішення».

Водночас позитивні показники свідчать про правильність ухваленого рішення, що також доведуть результати першого кварталу, зазначив Глава Уряду.

Коментарі

kazmetal l.com