Чому Україна залишена незахищеною?

Share Button

Наслідком кардинальної зміни безпекової парадигми за останні декілька років став катастрофічний підрив світового порядку та глобальної безпеки в цілому. Майже щодня Україна втрачає військових та мирних жителів у війні на Донбасі

Нещодавній напад на Авдіївку з використанням зброї, яка заборонена Мінськими угодами, створив надзвичайну ситуацію в регіоні та загрозу виникнення гуманітарної катастрофи, стверджує Народний депутат України, голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія КАЦЕР-БУЧКОВСЬКА.

Хто б міг подумати кілька років тому, що станеться вторгнення в Україну, а частину її території буде анексовано? З 2013 року Україна дуже змінилася: вона стала сильнішою, відбудувала свою армію, здійснила численні реформи у короткий термін та, що найважливіше, ментальність самих громадян стала європейською.

Незважаючи на надважкі безпекові виклики, країна наблизилася до Європи більше, ніж будь-коли. Ми знаходимося на завершальній стадії ухвалення безвізового режиму з ЄС та Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Ми є однією зі сторін Договору Європейського Енергетичного Співтовариства, реалізуючи норми так званого Третього Енергетичного Пакета, та підписантами СОР21 Паризької кліматичної угоди. Долучилися до Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA). Член ООН, ВТО, Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ. Україна тісно співпрацює з МВФ, Світовим Банком, ЄБРР, Європейським Співтовариством з атомної енергії. Ми є учасником програми НАТО «Партнерство заради миру» та приймаємо участь у більшості натовських операцій.

Найважливіше, що Україна приблизилась до західних цінностей та західного стилю життя. Вперше за 25 років, фахівці, що отримали західну освіту, включаючи й мене, представлені сьогодні в Уряді. Але наразі їх поки меншість, що не дозволяє пришвидшувати реформи та підвищувати їх ефективність. Та такі реформатори разом з громадянським суспільством є наріжними рушіями трансформації України.

Незважаючи на/та всупереч обіцянкам, викладеним у Будапештському меморандумі щодо захисту нашої країни, Україна стікає кров’ю через війну на Донбасі. Адже в 1994 році Україна позбулася ядерної зброї в обмін на безпекові гарантії проти загроз використання сили проти її територіальної цілісності або політичної незалежності. На концепцію міжнародної безпеки значною мірою вплинула й анексія Криму Росією та її зростаюча агресивна військова позиція у світі. Безпека України більше не має гарантій. Що, угоди та традиційні методи вже не діють? У нас є запевнення НАТО, регіональних безпекових альянсів, енергетичних співтовариств, санкції проти агресорів – що ще? Україна потребує впевненості від гарантів західного порядку, таких як США, Франція, Великобританія та Німеччина, що наша країна не залишиться сам на сам із зовнішнім ворогом.

Українці занадто багато страждали,  в тому числі й від глибокого економічного спаду та соціальних потрясінь, щоб скласти зброю. З початку російського вторгнення в 2014 році, ми маємо 10 000 людей вбитих, 1,5 мільйони внутрішньо переміщених осіб, 10% території України окуповано, а економіка скоротилася на 16%. Кожний день українських громадян проходить в умовах неоголошеної гібридної війни проти агресора, який використовує всі можливі засоби: війська, кібер-атаки, пропаганду, дипломатію та, навіть, енергетику.

Добре розвинена енергетична інфраструктура, зокрема потужна газотранспортна система (ГТС), робить Україну важливим гравцем у сфері регіональної енергетичної безпеки. Ми є ключовою газотранзитною країною для ЄС. Провідна здатність нашої ГТС складає понад 288 млрд. кубометрів газу на рік, а можливості транзиту в європейському напрямі становлять 151 млрд. кубометрів і є однією з найбільших у світі. Україна має значний потенціал в ядерній енергетиці та відновлювальних джерел енергії, а також чудові можливості для розвитку в сільському господарстві, IT, металургії та інших галузях. Це робить нашу країну унікальною серед європейських держав.

Українці жертвували своїми життями заради європейських цінностей миру, гідності та прав людини. Не лише наша політика та економіка зазнали змін, але й громадянське суспільство пережило значні трансформації. Утворився цілий прошарок вмотивованих молодих активістів та управлінців нетерпимих до корупції. В результаті нова антикорупційна влада, створена для подолання пострадянської спадщини – ракової пухлини нації.

Попри низькі темпи розвитку, зміни в Україні відбуваються по-справжньому. За підтримки Європи та Сполучених Штатів реформатори роблять позитивні зміни незворотними. Ми вже реформували армію та готові стати частиною міжнародного безпекового порядку денного та ініціювати перемовини щодо зобов’язальних гарантій безпеки для всіх неядерних держав. Малі інвестиції в Україну принесуть великі плоди для Європи!

Будапештський меморандум засвідчив готовність керівництва України відродити державу під егідою міжнародного права та посилення режиму нерозповсюдження ядерної зброї. Ми позбулися третього в світі за розміром ядерного арсеналу, що стало прецедентом добровільного ядерного роззброєння в обмін на мир та територіальну безпеку. На сьогодні, санкції, накладені на країну-агресора, є корисним інструментом, але лише їх – недостатньо.

Світ має зрозуміти, що ситуація в Україні – це не ізольований процес або регіональний випадок. Жодна нація в світі не може почувати себе захищеною в світі, де так просто і так цинічно можна знехтувати правилами. Ситуація в Україні – це частина більш широкого безпекового порядку. Україна звертається до своїх міжнародних партнерів з проханням дотримуватися своїх юридичних обов’язків щодо запобігання будь-яким можливим майбутнім проявам агресії проти нашої національної безпеки, зміцнюючи взаємну довіру та підтримуючи мирний устрій у світі.

Неофіційний переклад статті від автора, опублікованої в the Financial Times

https://www.ft.com/content/1c88d61e-ec5f-11e6-ba01-119a44939bb6

Коментарі
kazmetal l.com