Мінфін спростив порядок коригування митних декларацій

Share Button

У рамках системної реформи митниці Мінфін зробив черговий крок назустріч бізнесу та вирішив низку питань, які порушувались бізнесом на зустрічах з Прем’єр-міністром і Радою бізнес-омбудсмена. Зокрема, сьогодні Уряд прийняв рішення про спрощення процедури коригування митних декларацій

До Положення про митні декларації будуть внесені зміни, що передбачають обов’язок для митниці вносити зміни до митних декларацій, якщо рішення митниці скасовані. Наприклад,  якщо судом скасовується рішення митниці про визначення митної вартості, то внесення змін до митної декларації тепер стане не правом, а обов’язком митниці, при чому без будь-яких додаткових заяв чи звернень бізнесу.

Окрім того, бізнесу надається можливість коригувати митні декларації у зв’язку з дотриманням правил трансфертного ціноутворення. Раніше у Положенні була відсутня норма щодо заповнення аркушу коригування у разі необхідності виправлення відомостей, пов’язаних з доплатою або поверненням митних платежів, у тому числі із скасуванням рішення митного органу. Це ускладнювало бізнесу процедуру повернення помилково та/або надміру сплачених коштів. В свою чергу прийняте рішення про можливість коригування митних декларацій забезпечить чітке і об’єктивне відображення факту зміни ціни товарів, що вивозяться за межі України, а також значно спростить для бізнесу процедуру повернення з бюджету надміру сплачених митних платежів.

Дана новела:

– спрощує і прискорює проведення митних формальностей;

– удосконалює механізм повернення бізнесу надміру сплачених митних платежів;

– врегульовує питання коригування митних декларацій у зв’язку з дотриманням правил трансфертного ціноутворення;

– полегшує ведення бізнесу та створює сприятливі умови для здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

 

Коментарі
kazmetal l.com