Урядовці розраховують на активність українських експортерів продовольства

Share Button

З початку року вітчизняні аграрії експортували продукції на більш ніж 10 млрд. доларів США. Причому, як відзначають в Мінагрополітики, змінюється структура експорту продовольства: нині частка товарів з високим ступенем переробки складає майже 25%

«Таким чином, ми маємо дуже обнадійливу тенденцію. Її потрібно всіляко підтримувати, водночас підвищуючи якість вітчизняної харчової продукції», – наголосила у своєму виступі на ІІ конгресі експортерів продовольства «Ukrainian Food 2016», який відбувся нещодавно у Києві, заступник міністра аграрної політики та продовольства Ольга Трофімцева.

Перспектива виходу на зовнішні ринки стимулює багатьох вітчизняних виробників сільськогосподарської продукції впроваджувати сучасні системи виробничого контролю якості продукції. Як зауважив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, це не лише дає таким виробникам суттєві конкурентні переваги на ринках інших країн, але й грає на руку вітчизняному споживачеві, який має змогу придбати в наших магазинах продовольчі товари високої якості.

За словами О. Трофімцевої, пріоритетами державної політики у сфері експорту продовольства на найближчі роки є диференціація вітчизняної експортної продукції, відкриття нових ринків збуту продукції АПК, а також розширення кола експортерів, насамперед за рахунок представників малого і середнього бізнесу, що здатні оперативно реагувати на запити ринку. При цьому в Мінагрополітики розраховують насамперед на активність самих аграріїв, які хочуть експортувати свою продукцію.

Загалом, як відзначали учасники конгресу (а в його роботі взяли участь понад 350 представників бізнесу та експертів), домогтися суттєвого зростання обсягів експорту продукції АПК можна лише спільними зусиллями підприємців і влади. До того ж ініціативи бізнесу слід підкріпити активною роботою державних органів з налагодження ефективної системи підтримки вітчизняних виробників харчових продуктів, що виходять на зовнішні ринки. Інакше Україні складно буде претендувати на лідируючі позиції у рейтингу країн-експортерів продовольства.

Роман ТХОРУК

Коментарі
kazmetal l.com