Громадськість пропонує новий Податковий кодекс

Share Button

У Києві відбувся форум «Ukraine Level Up 2016. Битва за бізнес: податкова реформа чи хаос?», головною подією якого стало представлення громадськості проекту ліберального Податкового кодексу України, розробленого групою вітчизняних експертів за ініціативою Асоціації платників податків України (АППУ)

Як відзначив, представляючи проект, президент АППУ Григол Катамадзе, численні «точкові» зміни, які вносяться протягом останніх років до Податкового кодексу, не розв’язують загальну проблему оптимізації податкової системи країни, не зменшують податковий тиск на бізнес і громадян. Реально змінити ситуацію може лише лібералізація податкового законодавства шляхом скорочення кількості податків та зменшення їх ставок.

Виходячи з цього, проектом ліберального Податкового кодексу України передбачається скоротити кількість податків з 13 існуючих до 9, зменшивши при цьому ставки деяких податків. Так, зокрема, пропонується суттєво знизити податкове навантаження на фонд оплати праці, об’єднавши податок на доходи фізичних осіб і єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та встановивши з 1 січня 2020 року ставку цього податку в розмірі 20%.

Ще однією новацією ліберального Податкового кодексу є пропозиція замінити податок на прибуток підприємств податком на виведений капітал, що спрямований на зупинення відтоку капіталу з вітчизняної економіки і стимулювання інвестиційної активності.

Ввести в дію новий Податковий кодекс пропонується з 1 січня 2018 року.

Роман ТХОРУК

Коментарі
kazmetal l.com