ПРОГРАМА «ПОЛЬЩА — БІЛОРУСЬ — УКРАЇНА»

Share Button

Для тих, хто цікавиться можливістю отримання грантових коштів з Європи, є чудова новина. У поточному році стартував перший конкурсний набір учасників Програми транскордонного співробітництва «Польща — Білорусь — Україна 2014-2020», яка реалізується в рамках Європейського інструменту сусідства. Ця едиція є продовженням Програми «Польща — Білорусь — Україна 2007-2013», в рамках якої була реалізована низка партнерських проектів.

Передбачені такі тематичні напрями програми: «Спадщина», «Доступність», «Безпека» і «Кордони». Загальний бюджет набору — 80,17 млн євро, а сума гранта для проекту може становити від 100 тис. до 2,5 млн. євро для великих проектів і 20-60 тис. — для малих.

Програма спрямована на розвиток польських, українських і білоруських прикордонних регіонів. З польського боку до програмної території включені субрегіони Підкарпатського, Підляського, Люблінського та Мазовецького воєводств; з білоруського — Гродненьска і Брестська області як основні, а також як прилеглі території — Мінська і Гомельська. Україна ж представлена Львівською, Волинською і Закарпатською основними областями і додатково — Рівненською, Тернопільською та Івано-Франківською.

Варто зауважити, що всі області мають рівні можливості. Люди, які мешкають в одній із зазначених областей або планують діяльність на цій території, — мають реальний шанс отримати грант на реалізацію транскордонного проекту.

Що для цього потрібно?

Передусім необхідно розробити ідеєю та місію проекту. Програма «Польща — Білорусь — Україна 2014-2020», як і більшість європейських програм, має свої пріоритети, яким повинна відповідати проектна ідея. Одним із ключових пріоритетів є просування місцевої культури і збереження історичної спадщини.

Цей напрям може зацікавити:

— усіх, хто працює в музейній та туристичній сферах, займається традиційними народними ремеслами особисто чи навчає інших; також даний програмний пріоритет може викликати інтерес у людей, які вивчають місцеву історію та культуру і мають ідеї щодо їх збереження та популяризації;

— просування і збереження природної спадщини; напрям може бути цікавий екологам, працівникам заповідників, тим, хто займається тематикою утилізації відходів, а також працівникам туристичної сфери;

— удосконалення і розвиток транспортних послуг та інфраструктури; на цей пріоритет варто звернути увагу тим, хто займається організацією пасажирських і вантажних перевезень, логістикою, будівництвом або ремонтом доріг та обслуговуванням ліній зв’язку;

— розвиток ІКТ-інфраструктури; розрахований на тих, хто будує і розвиває широкополосні мережі;

підтримка і розвиток охорони здоров’я та соціальних послуг; ідею розроблено для закладів сфери охорони здоров’я, реабілітаційних центрів і центрів зайнятості;

— вирішення спільних проблем безпеки; пріоритет, під який підпадає ціла низка організацій, зокрема, правоохоронні органи, служби МНС, структури, які сприяють безпеці дорожнього руху;

— створення відповідних умов для управління кордонами, мобільністю і міграцією. В ході реалізації цього напряму передбачається розробка комплексу заходів, які спростять процедуру перетину кордонів.

Після комплексної розробки ідеї проекту необхідно знайти партнерів для його реалізації в одному з програмних регіонів Польщі (обов’язково) і Білорусі.

На наступному етапі потрібно оформити концептуальну записку, в якій міститиметься загальна інформація про проект. Записка оформлюється у вигляді формуляру з такими обов’язковими полями:

— тематична ціль;

— актуальність проекту;

— розробка проекту;

— заява провідного бенефіціара;

— партнерська угода.

Кінцевий термін подання заявок у першому конкурсному наборі — 31 грудня. Після опрацювання документів експертами обраних бенефеціарів запросять подати повну проектну заявку. Процедура не зовсім проста, вимагає певних знань і майстерності, але взяти участь у програмі та успішно реалізувати транскордонний проект — цілком реально. Про це свідчать історії успіху проектів попередньої едиції Програми «Польща — Білорусь — Україна 2007-2013».

Один із прикладів — проект «Розвиток малого та середнього підприємництва міст Рівного та Любліна». «На етапі реалізації проекту команду чекає певна кількість підводних каменів, які пов’язані в першу чергу зі специфікою українського законодавства, яке накладає часові та функціональні обмеження. Отже, успішність проекту суттєво залежить від того, наскільки детально все було сплановано на етапі розробки», — зазначає Сергій Ващук, який очолював проект.

За його словами, неоціненним інструментом є нетворкінг із досвідченими проектними командами та чітка співпраця з партнером. «Для прикладу, у нашому проекті партнером виступав уряд Любліна. Допомога, яку одержувала наша команда, мала практичний і позитивний характер. А тому до вибору партнерства варто підходити серйозно, і крок за кроком з’ясувати всі точки зацікавленості кожної зі сторін у проекті», — розповідає Сергій Ващук.

Очолюваний ним проект мав на меті просвітницьку і навчальну діяльність за участю представників малого і середнього бізнесу. «Ми відштовхувалися від реальних потреб, у нашому випадку — представників малого бізнесу. Лише задовольняючи очікування цільової аудиторії, можна досягти цілей і завдань проекту по обидва боки кордону», — резюмує куратор програми «Розвиток малого та середнього підприємництва міст Рівного та Любліна».

Учасники попередніх програм зауважують, що не слід ставити перед собою загальні цілі,а треба  намагатися максимально враховувати ризики та орієнтуватися на практичний результат.

Робота над проектами в таких програмах — не лише унікальний досвід системних змін у суспільстві, а й можливість особистого розвитку і самовдосконалення.

Для тих, хто бажає досконало розібратися з особливостями роботи програми, знайти партнерів і грамотно оформити концептуальну записку, фундація CEASC (Бідгощ, Польща) проведе серію тренінгів із залученням досвідчених польських проектних менеджерів.

Коментарі

kazmetal l.com