Пiдприємцi нарiкають, що система не мотивує людей працювати офiцiйно

Share Button

“Я очолюю компанiю з iноземними iнвестицiями, — розповiдає пiдприємець Iгор Маркуц. — На пiдприємствi працює 350 осiб, шиємо чохли для автомобiлiв. Сьогоднi компанiя потребує 50 нових працiвникiв, переважно робiтничих професiй. Та ми не можемо їх назбирати вже пiвроку”. На це є декiлька причин.

По-перше, триває величезний вiдтiк кадрiв за кордон, особливо до Польщi. По-друге — тi, хто залишився тут, не зацiкавленi працювати офiцiйно через субсидiї. 50% тих, хто приходить влаштовуватися на роботу, кажуть: “Я не хочу отримувати “бiлу” зарплату, бо тодi втрачу субсидiю або вона буде менша, тому платiть менi готiвкою”. Коли пояснюємо, що зарплату в конвертах не практикуємо, розвертаються i йдуть геть, влаштовуються десь неофiцiйно, пише газета Експрес.

“Середня зарплата в нас 4 тисячi гривень, — каже пiдприємець. — Людина пiдраховує: “За газ менi треба буде платити двi тисячi гривень. Коли отримуватиму зарплату в конвертi, то держава менi компенсує за газ бiльшу частину платежу, а я неофiцiйно зароблю тi самi двi-три тисячi гривень i покладу їх до кишенi. Якщо ж влаштуюся офiцiйно, то на руки у вас отримаю три тисячi гривень iз копiйками, бо податки знiмуть, заплачу за газ двi тисячi. I що в пiдсумку менi залишиться? Пiвтори тисячi? Нi, менi це не цiкаво. До побачення”. “Система субсидiй має право на життя, але потрiбно придумати правильний механiзм, — каже далi Iгор Маркуц. — Бо сьогоднi це популiзм та патерналiзм. Треба зацiкавити чимось тих, що йдуть працювати, а не тих, хто сидить удома. А в нас тепер усе робиться для тих, хто не працює й не хоче працювати. Маємо ситуацiю, коли фактично кожен третiй оформив субсидiю. Тобто таких людей бiльше, нiж тих, хто працює i сплачує податки. Це — абсурд”.

“Нинiшня система субсидiй є одним iз гальм економiчного розвитку, — додає Андрiй Дячишин, голова Комiтету пiдприємцiв. — Для того щоб мати можливiсть оформити субсидiї, люди обирають роботодавцiв, якi платять “чорну” зарплату в конвертах. Тому тi пiдприємцi, якi наймають людей i сплачують їм офiцiйну зарплату з усiма вiдрахуваннями до бюджету, стають неконкурентоспроможними на ринку працi, бо це позначається на вартостi кiнцевої продукцiї. Безперечно, що державна полiтика необгрунтованих пiльг ще бiльше поглиблює iнфляцiйнi та тiньовi процеси в економiцi”.
Джерело: expres.ua

Коментарі
kazmetal l.com