Бізнес поки що не будуть перевіряти на екологічність

Share Button

Петро Порошенко ветував Закони «Про оцінку впливу на навколишнє середовище» (законопроект № 2009а-д) і «Про стратегічну екологічну оцінку» (законопроект № 3259), прийняті 4 жовтня Верховною Радою.

За інформацією прес-служби Верховної Ради України, закони були повернені до парламенту з пропозиціями Президента 31 жовтня, передає видання «Закон і Бізнес».

У пропозиціях зазначено недосконалість правового регулювання процедури оцінки впливу на навколишнє середовище, створення штучних перешкод для реалізації конституційного права на підприємницьку діяльність, можливі негативні наслідки для розвитку економіки держави.

Зокрема, Законом «Про оцінку впливу на навколишнє

середовище» не враховуються особливості здійснення окремих видів господарської діяльності, спрямованих на забезпечення потреб національної безпеки і оборони, діяльності в зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також потреби у невідкладній реалізації інфраструктурних проектів, в тому числі в сфері будівництва.

Щодо Закону «Про стратегічну екологічну оцінку» Президент зазначив, що не визначені чіткі критерії віднесення документів державного планування до таких, які не вимагають проведення стратегічної екологічної оцінки для їх затвердження. Крім того, Закон не містить дієвих механізмів обліку в документах державного планування зауважень і пропозицій громадськості та органів виконавчої влади, висловлених у процесі громадського обговорення і консультацій з органами виконавчої влади. В цілому Президент вважає, що Закон не відповідає принципу юридичної визначеності.

Нагадаємо, Закон «Про оцінку впливу на навколишнє середовище» зобов’язує компанії, які хочуть працювати на тій чи іншій території, проходити оцінку наслідків впливу на навколишнє середовище. Цей Закон повинен забезпечити участь громадськості в обговоренні та розвитку територій. А Закон «Про стратегічну екологічну оцінку» встановлює механізм урахування екологічних факторів у розробці та прийнятті проектів документів держпланування. Така оцінка повинна проводитися в сфері с/г, енергетики, промисловості і т. д.

Коментарі
kazmetal l.com